Потребителите ще имат право да знаят колко дълго е проектиран

...
Потребителите ще имат право да знаят колко дълго е проектиран
Коментари Харесай

Нови правила за стоките – ще пише може ли да се поправят

Потребителите ще имат право да знаят какъв брой дълго е планиран да трае даден артикул, по какъв начин и дали може да бъде поправен. Това плануват промени в Директивата за правата на потребителите, които Европейската комисия предлага, с цел да се задължат търговците да дават на потребителите информация по отношение на трайността и опциите за корекция на продуктите:

Трайност: Потребителите би трябвало да бъдат осведомени за обезпечената продължителност на продуктите. Ако производителят на потребителска стока предлага комерсиална гаранция за продължителност за повече от две години, продавачът би трябвало да даде тази информация на потребителя. За консумиращите сила артикули продавачът би трябвало също по този начин да осведоми потребителите, когато производителят не е дал информация по отношение на комерсиална гаранция за продължителност.

Поправки и актуализации: Продавачът би трябвало също по този начин да даде съответна информация за поправките, като да вземем за пример рейтинга на опциите за корекция (когато е приложимо) или друга информация за поправките, предоставена от производителя, като да вземем за пример съществуването на аварийни елементи или управление за осъществяване на корекция. За интелигентните устройства и цифровото наличие и услуги потребителят би трябвало също по този начин да бъде осведомен за актуализациите на софтуера, предоставяни от производителя.
 
Производителите и продавачите ще решат кой е най-подходящият метод за даване на тази информация на потребителя — върху опаковката или в описанието на продукта на уеб страницата. Във всеки случай тя би трябвало да бъде предоставена преди покупката и по явен и понятен метод.

Освен това с разпоредбите ще се ускори отбраната на потребителите от ненадеждни или погрешни изказвания за екологосъобразност, като се забранят сходни заблуждаващи изказвания и практики, в това число във връзка с трайността на даден артикул.
 istock istock
Освен тези промени се уголемява описът със неразрешените нелоялни търговски практики в директивата като се прибавят следните:
 
    Неуведомяване за характерности, въведени за ограничение на трайността, като да вземем за пример програмен продукт, който стопира или намалява функционалността на стоката след избран интервал от време;

    Общите, неразбираеми изказвания за екологосъобразност, при които отличните екологични характерности на продукта или търговеца не могат да бъдат потвърдени. Примери за такива общи изказвания за екологосъобразност са „ екологосъобразен “, „ еко “ или „ зелен “, които неправилно загатват или основават усещане за отлични екологични резултати;

Нови енергийни етикети и за крушките у нас

   Твърдения за екологосъобразност за целия артикул, когато екологосъобразността се отнася единствено до избран аспект на продукта;

    Поставяне на доброволна маркировка за резистентност, която не се основава на скица за инспекция от трета страна или не е основана от обществени органи;

    Неуведомяване, че дадена стока е с лимитирана функционалност, когато се употребяват консумативи, аварийни елементи или такъми, които не са предоставени от първичния производител.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР