Потребителите и бизнесите вече ще имат възможност да сравняват и

...
Потребителите и бизнесите вече ще имат възможност да сравняват и
Коментари Харесай

КЗП: „Новите правила за колетните пратки в ЕС дават възможност за по-добра информираност и по-изгодни онлайн сделки за потребителите”

Потребителите и бизнесите към този момент ще имат опция да съпоставят и избират най-хубавите условия за доставка на закупени онлайн артикули, изключително след отпадането на гео-блокирането през месец декември тази година. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Бизнес тематиките ” по ТВ „ Европа ” във връзка новите правила за колетните колета в Европейския съюз и специфичния уебсайт на Европейската комисия с цените на куриерските компании за локални и трансгранични колета.

„ Европейската комисия си слага за цел да събере и систематизира една огромна база данни, която ще бъде предоставена от доставчиците на подобен вид услуги. Тя ще съдържа информация за изискванията и цените, при които се реализират доставките на колетни колета от съответния стопански оператор. Тази база данни ще бъде оповестена в специфичен уебсайт в интернет и от там потребителите, само че и бизнесите, ще могат да се осведомят и да съпоставят изискванията ”, изясни Маргаритов. Той добави, че все още такава информация няма, а доколкото съществува частична, нейното класифициране от потребителя или търговеца изисква съществени старания. 

„ Когато един търговец предлага в своя онлайн магазин при изискванията на отпаднало гео-блокиране артикули на една и съща цена за целия Европейски Съюз, той може да избере и съответния снабдител, който минимум ще оскъпи договорката, с цел да бъде оптимално преференциална и за неговия клиент ”, посочи Маргаритов. От друга страна, потребителят ще има опция да направи съпоставяне и осведомен избор на компанията, която ще му предложи най-изгодни условия, когато реши да се възползва от правото на отвод от покупката в 14-дневен период, защото в този случаи разноските за връщането на стоката най-често са за сметка на клиента.

Според ръководителя на КЗП главният проблем в този момент е, че „ заради естествената диспропорционалност в териториалната величина на страните, може да се стигне до там, че за прекосяване на доста по-голямо разстояние в границите на една страна да се заплати доста по-малко, в сравнение с за трансгранична доставка на територията на Европейски Съюз на доста по-малко разстояние ”.

Маргаритов разясни, че търсеният резултат с новите правила не е да се слагат пределни цени или да се унифицират цените, а да се даде опция на двете страни за осведомен и справедлив избор във връзка с изгодността. „ Това е много рационален метод, тъй като той, без да вкарва тежки регулаторни процедури, отваря вратата за конкурентоспособността и за това чрез гласност и осведоменост да се намерят най-хубавите условия, които биха разрешили и на двете страни по потребителската договорка да се възползват от услугите на куриерските компании ”, разяснява той. Същевременно обаче на национално ниво надзорните органи в съответните държави-членки ще могат да изискват всевъзможен вид информация, която касае изискванията, при които тези снабдители оферират своите услуги и да следят дали те се съблюдават, както и да подхващат съответните ограничения, когато това не е по този начин.

„ Очаквам преосмисляне на метода на ценообразуване, което досега са правили тези снабдители в изискванията на неособено огромна бистрота и на по-скоро народен вид мислене по този въпрос. Също – да се възприемат справедливи критерии като да вземем за пример разстояние и  грамаж и те да са главното, върху което се стъпва при образуването цената на доставката ”, сподели още Маргаритов. Той изрази мнение, че по този начин последователно ще се стигне до понижаване на цените и до това разноските за куриерската услуга да не са чак толкоз значителен съставен елемент от една онлайн договорка, какъвто са в този момент.

Председателят на КЗП напомни, че Европейската комисия поставя съществени старания за отпадането на всички виртуални граници на територията на Европейски Съюз, които в някаква степен стопират стремежа на потребителите да пазарят онлайн. Освен сегашния пакет от ограничения, който включва отпадането на гео-блокирането, по-прозрачните условия за доставката на колетите на територията на Европейски Съюз и възстановяване контролните функционалности на националните правоприлагащи органи по повод съблюдаване новите правила и опцията за събаряне на заблуждаващо онлайн наличие, той даде образец и с към този момент въведените регламенти по отношение на роуминга и банковите заплащания при извършване на покупки и резервации в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР