Потомствен овцевъд съм. С отглеждане на овце се занимаваха баща

...
Потомствен овцевъд съм. С отглеждане на овце се занимаваха баща
Коментари Харесай

Млад животновъд търси хора: Давам по 3000 лева заплата, но работници няма

" Потомствен овцевъд съм. С развъждане на овце се занимаваха татко ми, дядо, прадядовците. Навремето са стигали чак до Бяло море, където са пашували стадата през зимата " споделя Юлиян и добавя, че е израснал измежду животните и развъждането им постоянно го е привличало. Но ясно си дава сметка, че модерното отглеждане на животни изисква вложения и нов опит, друг от обичайния. Затова стажува 9 месеца в немска плантация и 3 месеца във френска.

Необходимите пари за първичната инвестиция ги припечелва, работейки като аниматор и предствител в първокласни курорти. Стартира работа в Египет през 2004 година, където прекарва 3 години и половина. След това работи по турските курорти и по Българското Черноморие. През зимните месеци се прибира на село, с цел да оказва помощ на двамата си братя, които се занимават с развъждане на крави.

През есента на 2013 година Юлиян става татко и взема решение, че е пристигнало времето да реализира фантазията си. Прибира се в Жълтуша, а с него идва и брачната половинка му Гери, която е от Бургас.

Първоначално Юлиян счита да оказва помощ на братята си в развъждането на кравите. Но когато татко им умрял, останали 30-ина овце. Тогава Юлиян взема решение да поеме стадото, което през днешния ден е повишено до 150 глави.

Кандидатства за трактор по европрограми през 2018 година, тъй като тази техника му е извънредно нужна, само че стартира дългото очакване. Дори на смешка дава обещание на жена си женитба, когато тракторът дойде. Днес това заричане към този момент е изпълнено.

" Времето ми е разчетено до минута. Стоката е жива и се нуждае от мен. Не се интересува, че тракторът е негоден и не можеш да докараш фураж или да изринеш обора ", споделя младият фермер. Той регистрира, че не би се справил, в случай че породата, която отглежда, не е " Родопски цигай ".

Това е издръжлива порода, записана при него като месодайна, само че той не пропуща да издои по някой литър мляко за лична консумация и за изработката на подготвен артикул като кашкавал, сирене или кисело мляко.

Търси интензивно младо семейство да работи за тях, само че служащи не се намират даже за 3000 лв. заплата. " Професионалисти, трактористи, хора с потенциал и обич към животните " прецизира характерностите той и прибавя: " Срамуват се младите от тази работа, а тя не е за възрастни "

През дребното си свободно време оказва помощ на братята си в развъждане на кравите. Най-голямото му преимущество на пазара е, че стадото освен е отглеждано в Родопите, само че е изхранвано с фураж, 75% от който е придобит в региона. Юлиян Банков поддържа над 250 декара ливади, от които създава сеното за стадото си.

" Билките, които има по нашите пасища и ливади, вършат месото на родопските агнета неповторимо по усет. Не може да ги сравняваш с животно, отгледано в полето ", безапелационен е Юлиян пред " 24Родопи ". Но съгласно него крайният консуматор прави оценка планинския артикул.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР