Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за

...
Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за
Коментари Харесай

Радев твърд за С. Македония: Докато сънародниците ни са подл...

Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за Европейски Съюз, съобщи президентът в Словения

Нашите европейски сътрудници схващат същността на казуса, който съществува сред България и С. Македония по отношение на позицията ни за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев преди срещата на върха в Словения.

" Системно се унищожава българското културно историческо завещание в тази страна. Нашите позиции са ясни - до момента в който този развой продължава и са потискани съществени права, ние няма по какъв начин да кажем " да " на плана. Това не е несъгласие, не е стопиране на процеса, би трябвало да се почитат европейските правила, би трябвало да се изкорени езикът на омразата ", съобщи Радев преди срещата Европейски Съюз - Западни Балкани в Бърдо.



Той добави, че би трябвало да има документ, който да покаже по какъв начин се удовлетворяват нашите изисквани и какви са нашите гаранции.

" Защото нямаме напредък по контракта, който включва отбрана на правата на македонските българи, главно нещо са и учебниците, които не би трябвало да водят до втълпяване на ненавист. Затова се чака при започване на ноември двустранен протокол ", разгласи още президентът.

Документът ще съдържа 6 точки.

" В протокола има решения, които да се извършват в целия преговорен развой. Мен ме интересуват наложителните неща, които би трябвало да бъдат свършени до началото на договарянията, с цел да кажем „ да”, сподели още президентът.

" районен съд Македония няма по какъв начин да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този самобитен възродителен развой продължава, до момента в който нашите сънародници продължаващо в годините към момента са подложени на изтънчена асимилация, до момента в който са потискани като съществени права и не се интегрират пълноценно в РСМ паралелно с другите елементи от нации, ние няма по какъв начин да кажем „ да” за начало на договарянията ", бе безапелационен Радев.

Той съобщи, че е призовал за европейска взаимност:

" Потискането на правата на македонските българи, които са жители и на България е предизвикателство и на Европейски Съюз, тъй като откакто са жители на България, са жители и на съюза, и приканих за европейска взаимност и с тях и с България. Ние желаеме не повече от това, което желае и всеки един от нашите европейски сътрудници, да се почитат главните европейски правила и ползите на всяка държава-член на Европейски Съюз. Очакваме да спре този развой. "

Говорител на Европейска комисия: До края на годината чакаме решение на разногласието сред София и Скопие
Той разяснява и езика на омразата, като разясни, че желаеме ясни правни обвързващи документи:

" Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната визия и пояснение за България от учебници, монументи, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е подготвен да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин да се признае историческата истина в връзките с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и взимане на ясни решения ", акцентира Радев.

Той изясни и че не може РСМ да чака, че промяна на държавно управление ще заглуши проблемите:

" Чакане на държавно управление и парламент, който да загърби проблемите, е загуба на време. Искаме цялостно абсолютно осъществяване на духа и буквата на подписания през 2017 година контракт. На първо място македонските българи да са равнопоставени с останалите. Искаме това да е вписано в Конституцията и да е разгласено от премиера и президента там ", разяснява още президентът на България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР