Потенциална катастрофа дебне от ледените води на север от Русия,

...
Потенциална катастрофа дебне от ледените води на север от Русия,
Коментари Харесай

„Подводният Чернобил: Какво се случва с потъналите ядрени подводници и реактори от съветската епоха

Потенциална злополука дебне от ледените води на север от Русия, защото потънали нуклеарни подводници постепенно се разлагат под повърхността .

Съобщава се, специалистите в района са нарекли мястото   " подводния Чернобил " , споделя . Там хиляди тонове нуклеарни боклуци чакат да излязат от контейнерите си в студените води на Карско и Баренцово море.

Корабното гробище се простира във водите край крайбрежията на Северна Русия, като затрупа морското дъно с над 17 000 обекта, в това число 18 нуклеарни реактора и три потънали атомни подводници.

Според The Sun влошаващото им се положение съставлява сериозна опасност, защото отпадъците от тези подводници се правят оценка колкото 6,5 пъти Хирошима.

Това, което прави обстановката още по-тревожна, е фактът, че някои от нуклеарните боклуци се намират на дълбочина единствено 30 метра, което слага радиационната опасност, създадена в Русия, в рискова непосредственост до човечеството.

Очаква се реакторите, цялостни с уран, в последна сметка да стартират да изпускат огромни количества радиоактивен материал и да трансфорат района в бомба със закъснител.

Освен това специалистите се притесняват, че мощно съсредоточените нуклеарни пръти на някои подводници могат да претърпят имплозия под водата, което да докара до пагубно събитие, наподобяващо това в Хирошима.

Томас Нилсен, редактор на The Barents Observer, предизвестява: " Не можем да оставим тези реактори просто да си стоят там. Знаем, че рано или късно радионуклидите ще изтекат на открито ".

В отчет от 1993 година, поръчан от някогашния съветски президент Борис Елцин, обстановката е избрана като " сериозна " , съгласно The Sun.

Оттогава обаче Русия отхвърля да изхвърля " високоактивни боклуци " в океаните, макар предходните отчети и самопризнания за изхвърляне на някои нуклеарни боклуци в морето - процедура, която нарушава Лондонската спогодба за изхвърляне на боклуци от 1983 година и съглашение, от което Съветският съюз е бил част.

В Карско море доста от изхвърлените реактори към момента съдържат радиоактивни горивни пръти, а една от подводниците, К-159, лежи с незапечатани реактори, отворени към стихиите, като популяризира радиоактивност във водите.

В отговор на възходящата угриженост Русия разгласи самодейност за добиване на радиоактивните детайли от морското дъно.

Експертите обаче считат, че ще са нужни десетилетия, с цел да се реализира това изпитание.

Освен това Финландия, в съдействие с Норвегия, Исландия, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Русия, стартира план за издигане на най-опасните предмети назад на повърхността.

Войната в Украйна обаче спря тази самодейност, а Русия се отдръпна от Руско-норвежката комисия за нуклеарна сигурност, оставяйки други страни в незнание по отношение на точното местонахождение на радиоактивните боклуци в техните морета.

Междувременно Озерск, съветски град с население от към 82 000 души, е родното място на нуклеарната стратегия на Съветския съюз. Той е съвсем изцяло изолиран от външния свят, като жителите му се нуждаят от специфични визи, с цел да го изоставен, а на чужденците е неразрешено да влизат.

Огради от бодлива тел ограждат границите на града с надписи " неразрешено влизането " . Озерск е именуван " гробището на земята " , в него се намира " езерото на гибелта " и се твърди, че е даже по-радиоактивен от Чернобил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР