Потъналите кораби се асоциират с пирати и съкровища, но всъщност

...
Потъналите кораби се асоциират с пирати и съкровища, но всъщност
Коментари Харесай

Потъналите кораби: как да разгадаем тайните на океана?

Потъналите кораби се асоциират с пирати и съкровища, само че в действителност надалеч не всичко е толкоз сантиментално. Съвременните корабокрушения към този момент не са свързани с тези атрибути. И въпреки всичко потъналите кораби не престават да пълнят океана, създавайки екологични и навигационни проблеми.

По данни на Организация на обединените нации в Световния океан са разпръснати към три милиона потънали кораба. Някои от тях са станали жертва на стихии, други са потърпевши във войни или са потънали вследствие на трагичен случай.

Често потъналите кораби тормозят учените, защото са превозвали гориво и в този момент може да станат източник на замърсяване. Други лежат на неголяма дълбочина и може да станат опасност за корабите.

NASA/USGS Landsat/Jesse Allen/NASA Earth Observatory/Matthias Baeye et al

Трудно е да се дефинира точното местонахождение на всички тези кораби. Но група европейски учени са намерили метод за разкриване на потънали кораби благодарение на спътници. Изследователите са създали специфична стратегия въз основа на данните от американския сателит за отдалечено сондиране на Земята Landsat 8. С помощта на тази стратегия учените могат да сформират карта на потъналите кораби.

Корабът е потопен през 1912 година, а е открит чак през 1985 година Множество учени и изобретатели са предложили разнообразни способи да се извади той на повърхността, само че и до момента това не е осъществено. Според учените „ Титаник “ ще се разпадне напълно на дребни фрагменти на границата на XXI и XXII век.

„ Титаник “ на дъното на океана. (NOAA)

Някои кораби лежат не толкоз надълбоко, по тази причина могат да бъдат налични за туристи и водолази. Например подобен е корабът „ Уайда “. Корабът е пуснат на вода през 1715 година и първоначално е употребен за търговия на плебеи. През 1717 година той е бил покорен от пирата Черния Сам, който владеел Карибско море. За една година с „ Уайда “ пиратът разграбил повече от 50 кораба, след което попаднал в мощна стихия и претърпял корабокрушение.

„ Уайда “ е открита през 1982 година – 250 години след злополуката. На кораба са открити голям брой съкровища, пиратско оръжие и други артефакти. Той се намира на дълбочина единствено пет метра и е първият пиратски транспортен съд от откриваните в миналото.

На вода били спуснати няколко избавителни лодки. Но те били оборудвани погрешно и незабавно станали жертва на мощната стихия. Помощ не можела да приближи към кораба поради урагана. По неофициални данни в злополуката са починали 181 души, оживели са 37.

През 1933 година моряците разкрили плаваща лодка от „ Валенсия “. Според някои данни тя била празна, съгласно други – с остатъци на пасажери. Това послужило като източник на легендите за кораба фантом, какъвто станала „ Валенсия “ след злополуката.

Но както и да стоят нещата, потъналите кораби и в бъдеще ще притеглят вниманието на историци, туристи и гмуркачи. Стремежът да се надникне зад кулисите на непознатата покруса притегля феновете на завършения към морските дълбини.

Като се регистрира, че огромна част от Световния океан не е изследвана, занапред следва да се създадат доста сензационни открития и да се открият изчезнали и забравени от всички подводни съкровища.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР