Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна

...
Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна
Коментари Харесай

Швеция няма да инициира гласуване в Съвета за приемане на България и Румъния в Шенген

Постоянният представител на Швеция в Европейски Съюз Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, съобщи, че няма да инициира гласоподаване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на Европейски Съюз, до момента в който не бъде реализирано съглашение с страните, противопоставили се на присъединението им. Той посочи, че Швеция в никакъв случай не е била срещу приемането на двете страни в пространството за свободно придвижване, съобщи БНР.

Посланик Даниелсон сподели, че шведското председателство ще организира интензивни съвещания по какъв начин да се  работи по-нататък. " Това, несъмнено, включва двете наранени страни, както и страните, които демонстрират, че имат проблем с този развой. Също по този начин означаваме, че част от аргументите, с цел да няма позитивно решение през декември, не са свързани директно с европейски въпроси или такива, които са в прерогативите на председателството ", сподели още той.

" Ние към този момент започнахме двустранните съвещания със засегнатите страни.  Кога тези полемики ще дадат опция още веднъж да сложим въпроса на дневен ред на Съвет " Правосъдие и вътрешни работи ", не мога да кажа в този момент. Според нас, колкото по-бързо, толкоз по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го слагаме на дневен ред, до момента в който не стане ясно, че има рационален късмет да реализираме утвърждение в Съвета. Така че ще се опитаме да създадем това по време на шведското председателство, само че не мога да подсигурявам, че ще се случи. Това не зависи най-много от нас, а от засегнатите страни ".

През декември предходната година Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген. И двете страни се опълчват на присъединението ни, а на северната ни съседка единствено Австрия. За да се реализира единодушие по въпроса, е належащо единогласие на страните членки. По думите на президента Румен Радев тази година може да се чака решение на въпроса най-късно до октомври.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР