Постоянният гост-диригент на Държавната опера във Варна Григор Паликаров и

...
Постоянният гост-диригент на Държавната опера във Варна Григор Паликаров и
Коментари Харесай

Пета симфония от Чайковски ще звучи във Варненската опера

Постоянният гост-диригент на Държавната опера във Варна Григор Паликаров и оркестърът на оперния спектакъл ще поднесат на феновете втория от поредицата симфонични концерти в цикъла " Петите симфонии ". След Пета симфония на Малер напролет, на 9 ноември от 19 ч. на главната сцена ще слушаме Пета симфония на Чайковски и Концерт за цигулка и оркестър на Ерих Корнголд със солистка цигуларката Лия Петрова.
" Всички музиканти и фенове знаят за триадата от последните симфонии на Чайковски - Четвърта, Пета и Шеста, най-известните му произведения. Още в Четвърта симфония се постанова тематиката " Фатум " - ориста, която притиска сантименталния воин и той бяга от грубата реалност в своя свят на фантазии и сънища. Това е типично сантиментална концепция и тя е прелестна сама по себе си. Тази тематика, която в Четвърта симфония е доста изявена, в Пета е много по-тиха и приглушена, само че участва във всички елементи и свързва цялата драма в едно. Пета симфония на Чайковски е написана с извънредно майсторство, има необикновено запаметяваща се и красива музика.
Прекрасно допълнение към нея ще е първата част - Концерт за цигулка на Ерих Корнголд с изключителната българска цигуларка Лия Петрова. Тя е от по-младото потомство цигулари, само че към този момент със международна популярност и с извънредно натоварена стратегия. Концертът за цигулка на Корнголд е доста хубав, доста пъстър, доста друг и основава отлично въодушевление първоначално, на което Чайковски ще бъде хубаво продължение. Много слушаема, забавна и въздействаща стратегия, която никой не трябва да пропуща ", споделя маестро Паликаров за идния концерт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР