Постоянната комисия по Здравеопазване“ към ОбС – Варна, даде зелена

...
Постоянната комисия по Здравеопазване“ към ОбС – Варна, даде зелена
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Отпускането на кредити с ниска лихва от местната хазна ще помогне на болници и ДКЦ-та

Постоянната комисия по „ Здравеопазване “ към Общински съвет – Варна, даде зелена светлина за „ финансова инжекция “ на общинските лечебни заведения и ДКЦ в изискванията на пандемията от коранавирус.

Вносител на предлагането е доктор Янко Станев – зам.-председател на локалния парламент и водач на Съюз на демократичните сили – Варна. Като специалист и дълготраен член на Общинския съвет той е наясно с проблемите, които имат здравните заведения в последните 6 – 7 седмици.
Единият от разновидностите е общинската хазна да гласоподава на лечебните заведения целеви заеми с годишна рента от 1 на 100 и 2-годишен период за погасяване при 1-годишен гратисен интервал. В този случай решението е бързо с оглед спешността на обстановката, без нужда за актуализация на бюджета.

„ Напълно естествено за мен е да предложа сходен излаз поради комплицираната конюнктура в опазването на здравето – разяснява за „ ВАРНА вести “ доктор Станев. – Заемът при тези условия е бърз инструмент, само че ще става след обосновка. Така можем да решим проблемите за март, а след това и през април без да е належащо да се търси актуализация на бюджета на община Варна. Кризата във Варна е много „ мека “, виждате какъв брой са инфектираните и болните от COVID-19, което ни разрешава да се надяваме на позитивна развръзка в къс период. “

Д-р Станев добави, че помощ ще се отпуска след разбор за всяка общинска болница или ДКЦ. Защото при 85% от дотация от касата отново остават съществени „ дупки “ в бюджетите им. Потокът от пациенти е намалял фрапантно през втората половина на март, вследствие на което и приходите са спаднали. Повечето лечебници регистрират сред 38 и 42 на 100 по-малко приходи. Същевременно има забележителен растеж на разноските за дезинфектанти и защитни средства.

„ Бюджетът на лечебните заведения се образува от приходите от НЗОК, от общинските приходи, от заплащания на застрахователи, както и на юридически и физически лица. Като имаме планове, ще знаем с какъв брой и по какъв начин да помогнем “, заключи доктор Станев.

Управителите на общинските здравни заведения споделиха, че след оповестяването на изключителното състояние и противоепидемичния режим се следи огромен спад в лечебната активност. За април макар рестартирането на плановите интервенции пациентите не престават да заобикалят визитата при доктор, което прави оцеляването на лечебните заведения и ДКЦ-ата извънредно мъчно.
„ Компромис със здравето на варненци не може да се прави. Трябва да действаме бързо, преди да е станало късно “, заключи доктор Станев.
Затова членовете на ПК „ Здравеопазване “ желаеха до (днес) 30 април т.г. в това число всеки от ръководителите на лечебните заведения да показа детайлна финансова информация и да уточни какъв е дефицитът на средства за март и април. На тази база и с оглед опциите на бюджета отрасловите комисии, а по-късно и Общински съвет – Варна, ще решат по какъв начин да бъдат подкрепени деветте лечебни заведения, напълно благосъстоятелност на община Варна, както и МБАЛ „ Св. Анна “, която има общинско присъединяване в капитала.
Друга опция е безплатна финансова помощ, която обаче изисква преразглеждане на параметрите на общинския бюджет за 2020 година

„ Да, това е допустима мярка, само че тя ще стане факт прекомерно късно. С отпущането на заеми можем след това да опростим част от дълга, като увеличим капитала на лечебното заведение. Всички страдаме в изискванията на пандемията, бизнесът също, само че варненци са виновни хора и дружно благодарение на общината ще се оправим, а нека всичко завърши и още по-бързо “, безапелационен е доктор Станев./varnanovini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР