Постковид съветникШест признака, че се е запушил кръвоносен съдСъстоянието застрашава

...
Постковид съветникШест признака, че се е запушил кръвоносен съдСъстоянието застрашава
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме тромби

Постковид консултант
Шест признака, че се е запушил кръвоносен съд

Състоянието заплашва живота, търсете помощ

Покрай COVID-19 и дълготрайните последствия от инфекцията с този вирус интензивно се заприказва за тромбите и тяхното формиране в организма. Най-общо казано, тромбозата е нараснало формиране на кръвни съсиреци във вените или артериите, което може да аргументи запушването им и да заплаши живота.

Има генетични и добити предразполагащи фактори, които, взаимодействайки си, провокират нараснала съсирваемост на кръвта или хиперкоагулация. Един от добитите фактори е контузия или затънал метод на живот, водещ до застой на кръвта. Тромбозата в млада възраст постоянно се дължи на наследствени дефицити на фактори, свързани с антикоагулацията. Каквито и да са аргументите, това е животозастрашаващо положение, което може да докара до сърдечен припадък, инсулт или цялостно блокиране работата на белия дроб. Затова още с появяването на първите подозрения би трябвало неотложно да потърсите лекарска помощ.

За страдание, доста постоянно тромбозата не се демонстрира по никакъв метод и слагането на диагноза е мъчно. Има обаче няколко признака, по които може да се заподозре задръстване на кръвоносните съдове.

Спазми и неочаквани болки в краката

Нарушеното кръвообращение може да е директно обвързвано с венозната тромбоза. Болката в мускула на прасеца - внезапна или пулсираща - е симптом на остро нарушаване на кръвообращението. При съществуване на тромб чувството е отвратително, а болката стихва единствено при покачване на краката. На мястото на образуването на кръвен съсирек може да се образува оток.

Промяна в цвета на кожата

Тромбът пречи на кръвта да циркулира вярно. Затова едната половина на кръвоносните съдове се оказва претъпкана с кръв, а в останалата тя не доближава. Това е съпроводено с неприятни образни промени - трансформира се цветът на кожата, появяват се зачервявания и посинявания. В региона на съсирека температурата може да се увеличи и да се появи сърбеж.

Отоци

Отокът може да се появи на мястото на задръстване на кръвоносния съд, а може да се популяризира и по целия крак. Страда единствено тази ръка или кракът, в чиито съдове се намира тромбът. Засегнатият крак очевидно усилва размера си спрямо другия.

Постоянно гадене

Обикновено този признак се появява понякога и е съпроводен със зной и затруднено дишане. Освен гаденето, има и повръщане. Ако ви е прилошало и неприятното чувство не минава, това може да е признак на тромбоза на мезентериалните съдове, които доставят кръв в разнообразни отдели на червата. Бързо на доктор!

Болка зад гръдната кост

Когато в коронарните артерии се образува кръвен съсирек, който блокира артерията, човек стартира да изпитва притискаща и свиваща болежка зад гръдната кост, която продължава повече от 15 минути. Появяват се уязвимост, изпотяване, боязън от гибелта.

Задух

Най-често холестеролните плаки, които заплашват сърцето, се образуват в коронарните артерии. Освен мощната болежка, положението може да бъде разпознато и по появяването на зной, гадене и повръщане, а при по-сложни случаи човек стартира да се задушава. Болката може да се появи и по цялата повърхнина на гръдния панер, в лявата или двете ръце, в предната част на шията. В този случай тя може да се изпита даже в долната челюст. При тези признаци пациентът би трябвало да постъпи по неотложност в болница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР