Постигането на справедливо и бързо правосъдие при тежки престъпления като

...
Постигането на справедливо и бързо правосъдие при тежки престъпления като
Коментари Харесай

Почти невъзможно решение – бърза присъда и справедливост при убийство

Постигането на заслужено и бързо правораздаване при тежки закононарушения като предумишлените убийствата е нещо извънредно мъчно. Българският закон дава право на подсъдимия да признае виновност и да понижи присъдата си с 1/3. Това значи, че при наказване пожизнен затвор без право на подмяна, призналият виновност палач би получил най-вече 30 години зад решетките.

Това без подозрение нервира околните на жертвите и обществото, само че обезпечава бързо правораздаване. В същото време роднините доста добре знаят, че признаването на виновност постоянно е артикул на банална договорка сред обвинения и прокурора. И това също ги вбесява - обяснимо, само че бавното правораздаване постоянно значи отвод от правораздаване.

Съкратеното правосъдно разследване не трябва да се бърка със съглашението сред обвинен и прокурор, което също постоянно се употребява. И тази процедура понижава наказването, само че разликата е, че законът не разрешава съглашения за тежки закононарушения и изключително за такива, с които е породена гибел. При убийства прокурорът може единствено да насърчи обвинения към признаването на виновност.

Друга основна разлика е, че присъдата, постановена в скъсен развой, може да се апелира, а съглашението – не. Тези, които вземат решение по какъв начин да наподобява правосъдният развой, не трябва да не помнят каква е алтернативата на бързото правораздаване.

Убийството в " Гео Милев "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР