Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне

...
Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне
Коментари Харесай

КЗП: 90% от компаниите за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

„ Поставянето на предели на бързите заеми може да се реализира в резултат на законодателни промени “ , сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев в изявление. Според него някои такси приближават размера на заема .

„ В нормативната база има заложени наказания, които са планувани, с цел да дават резултат, само че не всеки път е по този начин, когато става въпрос за огромни търговци. Трябва да има разискване и разглеждане на разнообразни гледни точки. Потребителят би трябвало да може да вземе осведомен избор, той би трябвало да направи преценка дали ще може да върне заема, дали той е безценен за него, или не “ , съобщи Стоил Алипиев.

Председателят на КЗП разяснява още, че инспекциите на компаниите за бързи заеми не престават . Поредната акция на Комисията е ориентирана към отбрана на икономическите ползи на потребителите, а точно – определяне на спазването на Закона за потребителския заем . Проверките се правят в офиси и по документи на небанкови финансови институции.

„ Проверките следват едни предварителни разбори, които направихме. Имаме тенденциозни проблеми – 90% от фирмите употребяват нелоялни търговски практики. Около 30% от търговците, които оферират този артикул, са били проверявани от наши инспектори. Почти всяка инспекция демонстрира, че има някакво нарушаване “ , уточни Алипиев.

По думите му нелоялните практики са свързани с погрешна информация , която се дава на потребителите, с цел да вземат обещано решение и със събиране на спомагателни такси.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР