Поставяме си за цел да осигурим нормални условия за един

...
Поставяме си за цел да осигурим нормални условия за един
Коментари Харесай

Генералният ни консул в Истанбул: Целим нормални условия за вот на българите

Поставяме си за цел да осигурим естествени условия за един закономерен избор на всички искащи български жители, които имат право да упражнят своя избор на територията на Република Турция на 2 април, съобщи пред Българска телеграфна агенция генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев.

" За идните парламентарни избори на 2 април в Истанбул и в град Бурса ще действат общо 96 изборни секции, които са на отговорността на Генералното консулство на България в Истанбул и на консулската канцелария в Бурса. Близо две трети от всички секции, които ще бъдат ситуирани в цяла Турция (общо 162 секции в 23 окръга), са в този регион - 37 в Истанбул и 13 в прилежащите окръзи и 46 - в Бурса. Някои от тях са много отдалечени, да вземем за пример Чанаккале е на 400 км от Истанбул. Поради това бе осъществена голяма по размер работа от наша страна за подготовката на изборите ", сподели генералният консул в диалог особено за Българска телеграфна агенция в навечерието на парламентарния избор в неделя.

Вълчев акцентира, че специфичност на тези избори е, че огромна част от секциите (27) ще бъдат със смесено гласоподаване - в една и съща секция ще се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетини.

“Досегашният ни опит демонстрира, че българските жители в Турция много приемливо се оправят с машинното гласоподаване. В тази връзка чакам не дребна част от тях да предпочетат още веднъж да гласоподават с машини. Но значимото е, че имат право на избор по какъв начин да гласоподават. От тази позиция не чакам усложнения при гласуването ", сподели консулът. " По-скоро усложнения биха могли да се появят след привършване на изборите. Когато пристигна моментът за броенето на бюлетините. Тъй като е оригиналност и за секционните изборни комисии. В секциите, в които ще има и машини, и хартиени бюлетини, те ще се изправят пред задължението да броят гласовете на хората, които са дали своят вот с машина, както и на тези, които са дали своят вот с хартиена бюлетина. И в края би трябвало да попълнят един относително по-усложнен протокол. Затова е допустимо известно закъснение с приемането на документите от ЦИК ”, изясни той.

Българският генералният консул уточни, че са положили старания да бъде обезпечено идването в точния момент на представители на другите партии в секционните комисии за запечатването на машините в деня преди вота и в изборния ден, с цел да не зародят проблеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР