Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени

...
Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени
Коментари Харесай

На първо четене: Карантинираните гласуват в подвижни урни или отделни секции

Поставените под домашна карантина и инфектираните с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да упражнят правото си глас с преносима изборна урна или разкрита специфична изборна секция.
Това гласоподаваха депутатите на първо четене посредством промени в Закона за ограниченията по време на изключителното състояние. Предложението на ГЕРБ получи поддръжката на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласоподаваха „ срещу “, а 9 се въздържаха.
Целта е да се подсигурява правото на глас на всички гласоподаватели по време на парламентарния избор, плануван за 4 април.
Централната изборна комисия пък би трябвало да създаде и одобри правила за организацията на гласоподаване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.
Текстовете предстоящо провокираха спор сред ръководещи и съпротива.
„ Така написан законът, той основава повече безпорядък, в сравнение с да взема решение проблеми. С измененията се дават несвойствени отговорности на ЦИК. ЦИК не е медицински и здравен орган. ЦИК не може да издава медицински протокол. Здравните управляващи би трябвало да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически инструкции “, счита Филип Попов от Българска социалистическа партия, представен от БГНЕС.
Опозицията упрекна ръководещите за това, че още веднъж „ трансферират топката “ на ЦИК, давайки за образец и организацията на машинния избор.
Подкрепа за измененията пристигна от Движение за права и свободи. Според Хамид Хамид ограничения са нужни и тяхното място е точно в закона за изключителното състояние. Депутатът обаче акцентира, че е нужен и „ дух на разговор “ за вероятно прецизиране на текстовете.
От ГЕРБ пък дадоха за образец Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните жители също са дали своят вот с преносима изборна урна, само че разликата е във опцията за предварителното практикуване на правото на избор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР