Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС. Сигналът

...
Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС. Сигналът
Коментари Харесай

Сигнал за бомба прекъсна за кратко изслушването на Иван Гешев

Постъпил е сигнал за бомба в постройката на Висш съдебен съвет. Сигналът прекъсна представянето на Иван Гешев по време на чуването му като претендент за поста основен прокурор.

Новината за сигнала заяви Боян Магдалинчев. Според сигнала, който в постъпил по телефон, след 30 минути постройката на Висш съдебен съвет ще избухне. Към предизвестието е имало и фраза на арабски език.

Според основния прокурор Сотир Цацаров съвещанието би трябвало да продължи.

Единодушно пленумът реши да продължи работата си макар сигнала за бомба и чуването на Иван Гешев и неговата идея за работата на прокуратурата продължи.

Кандидатура на Иван Гешев - заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратурата бе препоръчана от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които в претекстовете си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев подхождат на конституционните и законови условия за заемане на длъжността основен прокурор на Република България ".

Кандидатът за основен прокурор Иван Гешев показа пред пленума на Висш съдебен съвет концепцията си за ръководство на държавното обвиняване. Той изрази, убеденост, че ще се оправи със дилемите и проблемите, които биха зародили пред него, в случай че бъде определен за обвинител номер едно. Гешев е стимулиран да взе участие с процедурата поради гласуваното му доверените на 11-те членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Той разяснява, че няма да остави техният труд да отиде напразно. Време е прокуратурата да поеме отговорност за личното си ръководство, акцентира Иван Гешев пред пленума на Висш съдебен съвет. Той благодари на Сотир Цацаров, че при неговото ръководство се повишил кадровият капацитет на прокуратурата. Това довело до резултатност на цялостната прокурорска работа. Трайно е понижен процентът на върнатите от съда каузи, удовлетворен е претендентът за основен прокурор. Изключително висок е делът на наказаните лица, разяснява още той. 97,3% е делът на наказаните лица през 2018, стана ясно още от думите му. Налице е спад на спрените производства, регистрира още Иван Гешев. Според него българският съд и прокуратурата работят дейно. По мнението му последният европейски отчет потвърждава, че сме изпълнили уговорките си за правораздаването. Това обаче не трябвало да ни успокоява, а да е една добра основа за още по-ефективно работа. Изградена е постоянна основа за интернационално съдействие,коментира още Иван Гешев. Шест стратегически цели за работата на прокуратурата си слага той, в случай че бъде определен за основен прокурор.

След представянето на концепцията чуването продължава с отговор на въпросите, които са заложени към претендента за основен прокурор. Изслушването ще завърши с гласоподаване. Мандатът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година.

Паралелно в София - пред постройката на Висш съдебен съвет и пред Министерски съвет се организират два митинга - за и срещу избирането на Иван Гешев за основен прокурор. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР