Посрещане на Княгинята на летището Снимка: Иван Григоров/Dir.bg Това е запечатала камерата

...
Посрещане на Княгинята на летището Снимка: Иван Григоров/Dir.bg Това е запечатала камерата
Коментари Харесай

След близо половин век в изгнание преди 32 г. Мария Луиза се върна за първи път в България

Посрещане на Княгинята на летището
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Това е запечатала камерата на фотографа на Dir.bg Иван Григоров от 3 май преди 32 години, когато Княгиня Мария Луиза за първи път стъпва на родна земя, след като с настъпването на комунистическия режим в страната фамилията ѝ е изпратено в заточение. 

Еуфорията от идването ѝ е огромна - видни общественици се стичат да я посрещнат, а желанието на обществото да се допре до изтънчената ѝ царска външност основава същинско предизвикателство за няколкото охранители, които се движат неразделно до нея. 

Самата Княгиня, придружавана от брачна половинка си Бронислав Хробок, също демонстрира своите топли усеща към българския народ, пробвайки се да поздрави и подари с необятната си усмивка колкото се може повече жители, въпреки че ръцете ѝ обгръщат подарените букети.

Посрещане на Мария Луиза
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

" Аз бях първата, която дойте тук през май 1991 година. Знаете ли какво е да живее човек половин век и да си милее за Земята, за дома, за всичко? През 1982 година пътувах от Цюрих до Истанбул и прелетях отсам. Имаше слънце и видях от горната страна кубетата на " Св. Александър Невски ". И ми стана ужасно благо, и си рекох - може би в никакъв случай няма да ги видя отново. Но стана знамение и ето ме ", споделя Мария Луиза в изявление пред bTV по случай 90-ия си рожден ден през тази година. 

На формалния уебсайт на Царското семейство разказват настроенията от връщането ѝ в страната по този начин:

" Посрещната е грандиозно от разгорещено многохилядно голям брой, изразяващо обичта на българите към Царското семейство. Възстановявайки връзките си с Родината, Княгинята възобновява и традицията на благотворителността и милосърдието ".

Граждани на протест пред Мавзолея
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

За детството, годините в заточение и фамилния живот

Дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна, сестра на Симеон II - Мария Луиза Борисова Сакскобургготска е родена на 13 януари 1933 година и до 1946 година живее и приключва главното си обучение в София.

Кончината на татко ѝ през 1943 година се оказва повратна точка в нейния живот. Самата тя употребява думите " завършек на детството ни - на моето и на брат ми ".

След референдума за оповестяването на България за национална република от 1946 година, Мария Луиза, както и цялото царско семейство са принудени да изоставен страната. 

Посрещане на Мария Луиза
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Заедно с майка си и брат си Княгинята се открива в Александрия, Египет, където живеят родителите на кралица Йоанна.

През 1951 година Царското семейство се открива в Мадрид, Испания. Мария Луиза в началото има предпочитание да постъпи в Художествената академия, само че в духа на милосърдната традиция на дамите в Царското семейство записва Училището за милосърдни сестри, което приключва с отличие, гласи още биографичната информация в формалния уебсайт на Царското семейство.

Мария Луиза се омъжва два пъти - първо за Карл Владимир, Принц цу Лайнинген, през 1957 година, от който има две деца, а през 1968 година - за г-н Бронислав Хробок - наследник на полковник от полската войска. Двамата имат още две деца.

Девет дни в България след рухването на Желязната завеса

Престоят на Княгинята и брачна половинка ѝ в страната ни е кондензиран с голям брой събития и визити - съвсем всяка секунда на царската двойка се случва по авансово направен график, започващ още от кацането на самолета на летището в София. 

През 1991 година само вестник " Поглед " отразява извънредно в детайли цялата седмица на сестрата на Симеон Сакскобургготски в България. Изданието разгласява цялата ѝ стратегия, в която е поместено и посещаване на футболен мач, както и изложба от фрагменти, запечатали страстите от връщането на Княгинята. 

Граждани се пробват да се допрян до Княгинята
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 3 май след полета от Мадрид Мария Луиза дава и къса конференция за " добре пристигнали " в тогавашния хотел " Шератон ". Макар връщането ѝ в България да провокира голямо неспокойствие измежду обществото, тя не се е движела със специфичен конвой, а трафикът е бил в нормалния си претрупан темп, без да има специфични промени в маршрута на колите и градския превоз, спомня си фотографът Иван Григоров.

Тролей от градския превоз по време на идването на Мария Луиза - популяризира кино лентата " Резерват "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Интересът към царската персона е толкоз огромен, че по покривите на постройките са се позиционирали фоторепортери, с цел да съумеят да снимат Княгинята измежду събралото се голям брой и развяващите се фотоси и плакати.

Фоторепортери пробват да снимат Княгинята пред клуб " Просвещение "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Сред присъстващите на митингите по случай идването на Княгинята пък се виждат Радой Ралин, Йосиф Сърчаджиев, Мануш Романов и други.

Димовски, Ралин и Романов на протест за Княгинята
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Във втория ден от престоя си Мария Луиза посещава Рилския манастир, както и коктейл на клуб " Корона " в салоните на Съюза на архитектите в София. На 4 май пък е на работа в храм-паметника " Александър Невски и на посещаване при патриарха. 

Княгиня Мария Луиза театралничи пред " Св. Александър Невски "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Дъщерята на Борис III гостува и в Русе, и в Пловдив, където провежда срещи с жители и туристически разходки. В програмата също са планувани визити на двореца " Врана " и на " Царска Бистрица " в Боровец.

Знакови са срещата ѝ с учен Благовест Сандов - тогавашния началник на Българска академия на науките, с публицистите от вестник " Поглед ", както и визитата ѝ в клуб " Просветление " на известната столична улица " Раковска ".

Мария Луиза и шефът на Българска академия на науките Благовест Сандов
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Княгинята чете издание на " Поглед ", озаглавено " О, времена, о нрави "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Впечатление прави и кадър на Иван Григоров, на който Княгинята и брачният партньор ѝ дават изявление пред Владимир Танев в БНР. На диалога участва и преводачката на Мария Луиза - Деляна Рачева. На заден декор се вижда и Христо Куртев, който наднича към помещението, където се организира изявлението.

Княгинята и брачният партньор ѝ дават изявление пред Владимир Танев в
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Фотографът на Dir.bg е съумял да улови и миг, който царската щерка съумява да си открадне измежду натоварената стратегия. 

" Затвориха ресторанта единствено за нея. Свиреха цигулки. Беше съумяла да се откъсне за малко ", споделя още Иван Григоров.

Княгинята и брачният партньор ѝ съумяват да си откраднат малко време за обяд на фона на цигулки
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На фотосите му може да бъде разпознат и Янко Димов - един от охранителите ѝ, към който се заплете мистериозна нишка, откакто беше обявено, че малко след визитата на Княгинята той самичък е поставил завършек на живота си. 

Мария Луиза и защитата ѝ (отдясно - Янко Димов)
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Преди да отпътува за Амстердам на 11 май, Мария Луиза дава крайна конференция, която даже провокира сълзи в очите на видния монархист и създател на федерация " Царство България " Христо Куртев. 

Христо Куртев със сълзи на очите след прочувствена тирада на Мария Луиза
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Ето и какво обръщение, оповестено от вестник " Поглед ", оставя Княгинята на българите, преди да замине:

" Скъпи сънародници, насочвам тези слова на признателност към хората, с които съумях да се срещна, и основно към Вас, за които времето не доближи. Вашето наличие и любов усещах на всички места, където отивах. Приятели, възторжените ви възгласи, цветята, усмивките, вниманието ме подариха с така свидното за всеки човек - любовта на родината. Благодаря ви за многочислените дарове, фотоси и мемоари. Благодаря ви от сърце. Обичам ви и аз! Деветте дни, прекарани дружно, изличиха без излишък тъгата, трупана дълго надалеч от родния край. 

Но стига към този момент гледахме обратно. Да издигнем поглед към бъдното. Страната претърпява тежки мигове. Нека всеки да даде от себе си най-хубавото, на което е кадърен, та да се изправи на крайници възлюбеното ни родно място. Гордият ни народ има право да бъде богат и цветущ.

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! ДОВИЖДАНЕ ".

Граждани са се събрали да приветстват Княгинята пред клуб " Просвещение "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Княгиня Мария Луиза посещава България през 1993 година с майка си кралица Йоанна за 50-годишнината от кончината на цар Борис III. Тази година взема решение да отпразнува и 90-ия си рожден ден тук. Макар да живее в чужбина, тя продължава своята неизменима и непрекъсната тиха щедрост. Под нейните грижи и помощ десетки домове за деца без родители, старопиталища и лечебни заведения са подпомагани и подкрепяни. 

И е безапелационна, че на своите деца желае да съобщи уроците от своя татко - да се трудят и да бъдат положителни хора.

Вижте цялата изложба от фотосите на Иван Григоров
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР