Посолството на Русия в Германия обърна внимание на статия на

...
Посолството на Русия в Германия обърна внимание на статия на
Коментари Харесай

Москва: Опитите на Варшава да превърне СССР във виновник за войната набират обороти

Посолството на Русия в Германия обърна внимание на публикация на полския посланик Анджей Пшилебски, в която той разпорежда на Съюз на съветските социалистически републики идентична отговорност с Третия райх за експлоадирането на Втората международна война, предава ТАСС.

Изявление на съветската дипломатическа задача, оповестено във Фейсбук, отбелязва, че историческият ревизионизъм в Полша бързо набира скорост с наближаването на 75-тата годишнина от Победата във Втората международна война. Дипломатическата задача остана изумена от изказванието, че решаващият принос за края на войната е изработен не от Съюз на съветските социалистически републики, а от западните съдружници, което, както се споделя в известието на посолството, също е надалеч от историческата истина.

На 8 февруари в немския вестник Die Märkische Oderzeitung е оповестена публикация на полския дипломат в Германия Пшилебски, озаглавена „ Войната не е почнала през 1941 година ". Тя излезе като отговор на изявление, оповестено по-рано в същото издание с съветския дипломат в Берлин Сергей Нечаев. Пшилебски твърди, че Москва печели най-вече от изхода на войната и че Съюз на съветските социалистически републики сякаш окупира Украйна, Беларус и балтийските страни.

Дипломатическата задача отбелязва, че полският посланик е отправил обвинявания против Съюз на съветските социалистически републики, следвайки напътствията за подправяне на историята на войната.

Посолството акцентира, че всеки може да бъде сигурен, че точно Съюз на съветските социалистически републики има решителен принос за освобождението на света от нацизма, в случай че се обърне към съответни обстоятелства и документални доказателства. Дипломатическата задача подсети, че над 600 хиляди бойци на Червената войска са починали в борбите за опазване на държавността на Полша. От там оповестиха за аморални опитите, да се не помни този факт и в името на моментните опортюнистични цели да се трансформира Съветският съюз във провинен за войната в публичното схващане. По сходен метод дипломатическата задача оцени унищожаването на монументи на руските войници-освободители в Полша.

Посолството отбелязва, че в Русия е жив споменът за полските бойци и борци от съпротивата, които се бият един до друг с Червената войска за освобождението на Европа от нацизма. Дипломатическата задача прикани за деликатно и почтено отношение към общата история, като отбелязва, че това е належащо, с цел да се предотврати повтаряне на нещастието.

Агенция „ Фокус " напомня събитията към разразилата се историческа дискусия сред Москва и Варшава към събитията, довели до началото на най-кървавия боен спор в човешката история:

Всичко стартира през март, когато Полша не предложения съветския президент Владимир Путин на честването по случай 80-та годишнина от началото на най-големия спор в историята на човечеството - Втората международна война, която избухва на 1 септември 1939 година

Говорителят на полския президент Анджей Дуда - Блажей Спихалски, съобщи тогава, че поканите са били изпратени, като е взет поради актуалният, а не историческия подтекст.

По-рано полското управление разгласи събития във връзка 80-годишнината от началото на Втората международна война под формата на среща на актуалните „ съдружници и сътрудници " на Варшава от Европейски Съюз и страните-членки на НАТО. Тогава решението да не се канят представители на Русия, шефът на президентския кабинет, Кшиштоф Щерски, изясни с нарушаване на интернационалното право през 1939 година

През септември Европарламентът пък одобри резолюция „ За значимостта на съхраняването на историческата памет за бъдещето на Европа ", в която се твърди, че Втората международна война са предизвикали Германия и Съюз на съветските социалистически републики, подписали пакта „ Молотов-Рибентроп ". Тогава Външното министерство на Русия внезапно осъди „ подобен метод към историческите данни ".

„ Опитите за деформиране на историческата истина не престават. Към тях се включиха освен наследниците на нацистките съучастници, а в този момент това стигна и до някои много уважавани интернационалните институции и европейски структури ", съобщи Путин на 11 декември съвещанието на организационния комитет „ Победа ".

Като образец той приведе тъкмо неотдавнашната резолюция на Европейския парламент, която „ сложи на една и съща повърхност и нацистките агресори, и Съветския съюз. Едва ли не обвинявайки Съюз на съветските социалистически републики, дружно с нацистка Германия, в разпалването на Втората международна война. Все едно са не запомнили кой атакува Полша на 1 септември 1939 година и Съветския съюз на 22 юни 1941 година ", сподели той.

„ А тези, които пробват да спорят с такава, неосноваваща се на нищо действително безпардонна неистина, авансово биват упрекнати в осведомителна война срещу демократична Европа. Това е откъс ", добави Путин.
На конференция на 19 декември съветският президент Владимир Путин напомни по отношение на резолюция на полския парламент, че Съветският съюз е последната европейска страна, подписала контракт за ненападение с Германия, прочут още като Пакт Молотов-Рибентроп. Държавният глава означи също, че „ самата Полша взе участие в делбата на Чехословакия ". Руският водач назова резолюцията „ цялостни нелепости ". Той сподели, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското споразумение от 1938 година и акцентира, че Полша се е възползвала от него, с цел да реализира териториалните си искания към Тешинската област, намираща се през днешния ден в Чехия.

Според президента на Руската федерация руските войски са влезнали в Полша в сходство с тези съглашения, само че „ откакто полското държавно управление загуби надзор над въоръжените си сили и върху това, което се случва на територията на Полша и самото то се намираше някъде в региона на полско-румънската граница ".

Държавният глава напомни събитията, предшестващи Втората международна война, по отношение на въпрос за отношението му към решението на Европейския парламент да приравни Съюз на съветските социалистически републики с Нацистка Германия.

В отговор Министерството на външните работи на Полша излезе със следното изказване:

„ С безпокойствие и съмнение означаваме заявката на представителите на управляващите на Руската Федерация, в това число президентът Владимир Путин, за началото и хода на ВСВ, които показват изкривена картина на събитията ", твърди Министерство на външните работи на Полша.

В изказване полското ведомство акцентира, че през 30-те години Полша се стреми да построи естествени връзки както с Германия, по този начин и със Съюз на съветските социалистически републики. Според Варшава тези две страни са работили дружно в ущърб на републиката.

„ Думите на президента на Руската федерация подкопават взаимната работа на полски и съветски специалисти, както и достиженията на неговите прародители Михаил Горбачов и Борис Елцин, които макар компликациите се пробваха да намерят пътя на истината и помиряването в полско-руските връзки ", се споделя в изказването.

Впоследствие, Путин, изказвайки се на уголемен съвет на Министерството на защитата, назова „ сволоч и антисемитска свиня " посланика на Полша в Нацистка Германия Юзеф Липски, който поддържа Адолф Хитлер и неговата концепция полските евреи да бъдат изпратени в Африка, където да „ измрат и да бъдат унищожени ". Президентът прочете фрагмент от отчета на посланика до полския външен министър: „ Когато чух това,... аз му отгворих ", дал отговор е на фюрера, на Хитлер - „ в случай че той го направи, ще му сложим един превъзходен монумент във Варшава ". Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин по-късно съобщи, че Полша би трябвало да се извини за сходни изявления.

След това полският министър председател Матеуш Моравиецки упрекна съветския президент Владимир Путин, че лъже в изявленията си, в които упреква Полша за експлоадирането на Втората международна война

„ Президентът Путин неведнъж е лъгал за Полша и постоянно го е правил напълно умишлено. Това нормално става в обстановка, когато управляващите в Москва усещат интернационален напън, провокиран от нейните дейности. И то напън не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена ", се споделя в изказването на полския държавен началник. То бе публикувано посредством профила му във Facebook и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера.

Моравецки показва няколко неотдавнашни събития, които дефинира като провали за Русия. Сред тях е наложената поради приложимост на допинг краткотрайната възбрана съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари и несполучливият опит на Кремъл „ изцяло да подчини Беларус на Русия ".

Полският министър председател отбелязва и удължаването на глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени поради анексирането на Крим, както и глобите на Съединени американски щати, засягащи построяването на съветския газопровод „ Северен поток 2 ".

След това съветското министерство на защитата разгласява разкрити материали по случай 75-годишнината от освобождението на Варшава от силите на Нацистка Германия, медия Новият исторически раздел, който бе оповестен, се основава на неповторими документи от фондовете на Централния списък на военния отдел. По-конкретно, той съдържа селекция от Варшавското въстание през септември 1944 година „ За мощната немска защита, която Червената войска проби по време на освобождението на Варшава, приказват фрагментите от фотоалбума на оперативното управление на 1-ви Белоруски фронт. Албумът съдържа неповторими фотографии на пробива на защитата, следствията от нападението и артилерийската подготовка ", оповестяват от Министерството на защитата.

От полското външно министерство, в деня на 75-годишнината от освобождението на Варшава от нацистка окупация през Втората международна война, показаха почитание към жертвите, които Червената войска е дала в битката с нацизма, само че подчертаха, че тя „ не е донесла независимост на поляците ".

„ Ние почитаме пролятата кръв в битката против нацизма, само че през 1945 година режимът на Сталин докара до гнет, престъпност и обир. Червената войска освободи Варшава от нацистка окупация, само че не донесе независимост на поляците ", се споделя в известие на полското външно министерство в обществената мрежа „ Туитър ".

17 януари се смята за деня на освобождението на Варшава от силите на Вермахта. Полската столица е освободена от руските войски вследствие на Варшавско-Познанската настъпателна интервенция (14-17 януари 1945 г.).

Варшава обаче публично няма да означи 75-годишнината от освобождението от нацистките сили. Според представител на пресслужбата на града, „ 17 януари не е публично празнувана дата във Варшава от доста години ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР