Последващото му действие е изпращам по компетентност на Специализирана прокуратура

...
Последващото му действие е изпращам по компетентност на Специализирана прокуратура
Коментари Харесай

От Последните Минути! Спецчасти Арестуваха Един От Най-Високопоставените Български Управници За Колосални Далавери! Влачат Окован

Последващото му деяние е „ адресирам по подготвеност на Специализирана прокуратура материалите по преписката с оглед налични данни за осъществени сформира на закононарушения по член 220 и член 282 Наказателен кодекс от страна на кмета на община Септември Марин Рачев ”.

В следствието в детайли се разказва каква инспекция е осъществена. Става въпрос за подписване на контракти и възлагане на публични поръчки в нарушаване на закона, а под документите стои подписът на сегашния кмет на община Септември Марин Рачев. В огромната си част той работи с сдружения, които са представлявани от свързани с него лица.

Първо по случая е осъществена предварителна инспекция от чиновници на ДАНС от Пазарджик. След като се срещат с работата на кмета, те изпращат преписката в Софийска градска прокуратура. Мнението им е, че са налице обстоятелства за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 282 Наказателен кодекс.

Службите визират в преписките си серията от препродажби на парцел с повърхност 95.535 декара в местността „ Бунара " на село Варвара. Първоначално парцелът е бил благосъстоятелност на към този момент заличената от съда „ Стройкомерс ” ООД през 2014 година, когато шеф и съсобственик на сдружението е била сестрата на Марин Рачев - Татяна Петлова. Той е продаден от арбитър реализатор на обществена обмен за 12 250 лева на „ Петролин " ЕООД с шеф Милен Кехайов.

По-късно Кехайов продава същия парцел на 26.05.2015 година на „ Лео газ 80 " ЕООД за същата сума от 12 250 лв.. Последва разделянето му от „ Лео газ 80 " на обособени имоти, вследствие на което е формиран нов аграрен парцел, част от огромния, с повърхност 10 дка в местността „ Бунара " на село Варвара.

В мандата на Марин Рачев на 17.03.2017 година с нотариален акт за продажба на неподвижен парцел той е продаден от „ Лео газ 80 " ЕООД на Община Септември за сумата от 147 580 лв. без Данък добавена стойност! Собственик на „ Лео газ 80 " ЕООД все още на продажба на парцела е Владимира Йорданова Бояджийска. Или, с други думи, правосъдният реализатор е продал огромния парцел от 95.535 дка за 128.22 лева на декар, а Община Септември купува от „ Лео газ 80 " 10 дка от същия парцел за цена 147 580 лева или за 14 758 лева на декар?

За интервал от три години цената на декар земеделска земя, касаеща съответния парцел е скочила 115 пъти?

В постановлението на СГП се споделя, че от добитите документи и направените разбори може да се направи изводът, че при провеждането на публичните поръчки от Община Септември са позволени голям брой нарушавания на Закона за публичните поръчки.

Обществените поръчки са извоювани от компании, за които има основателни догатки за близки връзки сред притежателите на компании и кмета Марин Рачев.

„ Според направения отчет от специалисти от АДФИ по време на осъществяване на строително-монтажните действия са съставяни документи за сбъднат надзор, само че действително той не е упражняван. От взетите пояснения на засечените лица е видно, че компаниите, които са реализатори на публичните поръчки, нямат нужната техника и работна мощ за осъществяване на заложените действия. Те не могат да обяснят какви тъкмо действия са осъществени, което е причина да се счита, че компаниите им се ръководят от други лица. Собствениците на компании сключвали спомагателни контракти за наеми, което оскъпява цената на плановете. По мнение на специалисти в строителния бизнес нанесените вреди на Община Септември от гореизложената информация възлизат на към 13 000 000 лв. ”, се споделя в преписката.

Така от прокуратурата позволяват, че са налице кръгове към кмета на община Септември, които пазят частни корпоративни ползи за сметка на бюджета на общината и държавния бюджет.

Службите са стигнали и до съответни лица. „ Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска са притежатели или в ръководството на 11 компании, които са спечелили публични поръчки или извършват услуги по контракт с Община Септември. Гергана Симова Стоянова живее на брачен начала със Стоимен Димитров Загорски. Стоимен Загорски е притежател на компании „ Чепинска кариера ” ЕООД и „ Менсъл груп " ЕООД. В тези същите компании като шеф и след това „ притежател в сянка " е взел участие и Марин Рачев, сегашен кмет на община Септември. В сегашния миг Стоимен Загорски, по думите на майка му, е чиновник в Община Септември. Светла Стоименова Димитрова е майка на Стоимен Димитров Загорски. Владимира Йорданова Бояджийска е брачна половинка на Пламен Димитров Бояджийски. Пламен Бояджийски е в извънредно близки другарски връзки с кмета на община Септември Марин Рачев. Тъщата на Марин Рачев - Ванюша Атанасова Петрова, и сестрата на Марин Рачев - Татяна Василева Петлова, са в ръководството на Сдружение ФК „ Локомотив 1925 ". Отделно от това Владимира Бояджийска и брачната половинка на кмета Марин Рачев - Васка Рачева, са в роднинска връзка по съребрена линия (втори братовчеди). Владимира Бояджийска като притежател на компания „ Лео газ 80 " ЕООД е притежател на парцела, на който е издигната бензиностанция, находяща се на входа на Септември. Бензиностанцията е отдадена чартърен на компания „ ОЙЛ Транс-ПЗ " ЕООД. Собственик на компанията е Станимира Тодорова Асиева, за която се допуска, че е подставено лице на кмета на община Септември Марин Рачев ”.

Според прокурора от събраните в хода на инспекцията материали може да се направи състоятелен извод, „ че кметът на община Септември Марин Рачев е упълномощил в нарушаване на Закон за обществените поръчки редица действия на сдружения, с които има връзка - бил е съучастник в същите, шефове и притежатели на сдруженията са негови близки и родственици ”.

С това той е нарушил служебните си отговорности за да облагодетелства въпросните компании, като в нарушаване на Закон за обществените поръчки им е възлагал действия при свободно договаряне. „ Голяма част от тези активността не са изпълнени в цялостен размер или изобщо не са осъществени, като все пак са разплатени, с което е породена и щета на Общината. Вредните последствия са се изразили и в невъзможността да бъдат контрактувани по-изгодни за Община Септември условия, което би могло да бъде сторено при осъществяване на законосъобразни процедури по Закон за обществените поръчки. Отделно от това с придобиването на визирания нагоре неподвижен парцел на цена доста над пазарната, кметът е осъществил и състава на закононарушение по член 220 Наказателен кодекс. Намирам, че по преписката са осъществени всички нужни и вероятни дейности за изясняване на фактическата конюнктура. Считам, че в хода на инспекцията са събрани задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент и съответно по член 220 и член 282 Наказателен кодекс от страна на кмета на община Септември Марин Рачев, заради което и следва да се образува наказателно произвеждане ”, е заключението на прокурора от СГП.

С следващо деяние преписката е изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура с оглед налични данни за осъществени сформира на престъпления
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР