Последното проучване Стандартен Евробарометър“, проведено през юни 2023 г. и

...
Последното проучване Стандартен Евробарометър“, проведено през юни 2023 г. и
Коментари Харесай

75% от европейците одобряват финансовата подкрепа за Украйна

Последното изследване „ Стандартен Евробарометър “, извършено през юни 2023 година и оповестено през днешния ден, демонстрира, че болшинството от жителите на Европейски Съюз не престават да поддържат енергийния преход и да чакат огромни вложения във възобновими енергийни източници.

Те не престават да показват необятно утвърждение за ограниченията, подхванати от Европейски Съюз в поддръжка на Украйна и украинския народ. Те също по този начин поддържат засилено съдействие в региона на защитата в Европейски Съюз и увеличение на разноските за защита. Въпреки че инфлацията продължава да буди съществено безпокойствие, усещанията за икономическата обстановка и икономическите упования се усъвършенстват. По-голямата част от европейците смятат, че NextGenerationEU — проектът на Европейски Съюз за възобновяване в размер на 800 милиарда евро — може да даде ефикасен отговор на актуалните стопански компликации. Подкрепата за еврото остава висока.

Широка поддръжка за енергийния преход

Над 80% от жителите на Европейски Съюз считат, че Европейски Съюз би трябвало да влага огромно в сила от възобновими източници, като да вземем за пример вятърна и слънчева сила (85%), както и че повишението на енергийната успеваемост на постройките, превоза и стоките ще ни направи по-малко подвластни от производителите на сила отвън Европейски Съюз (82%). Освен това 80% имат вяра, че страните — членки на Европейски Съюз, би трябвало взаимно да купуват сила от други страни, с цел да получат по-добра цена. Освен това 81 % от интервюираните са съгласни, че намаляването на вноса на петрол и газ и вложението в сила от възобновими източници са значими за нашата цялостна сигурност, а 82% декларират, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветските енергийни източници допустимо най-скоро.

Твърда поддръжка за отговора на Европейски Съюз на съветското настъпление в Украйна

Одобрението на дейностите, подхванати в отговор на съветското настъпление в Украйна, продължава да бъде доста високо. 88% от жителите на Европейски Съюз поддържат даването на филантропична помощ на хората, наранени от войната, а 86% поддържат приема в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната. 75% утвърждават финансовата поддръжка за Украйна, а 72% поддържат икономическите наказания против съветското държавно управление, предприятия и физически лица.

Освен това 66% са съгласни със възбраната за лъчение в Европейски Съюз на държавни медии като „ Спутник “ и „ Русия през днешния ден “, а 64% поддържат финансирането на закупуването и доставката на военно съоръжение за Украйна. 64% са съгласни също по този начин с даването от Европейски Съюз на статут на страна кандидатка на Украйна като евентуален член на Европейски Съюз. Като цяло 56% от интервюираните са удовлетворени от отговора на Европейски Съюз на съветското настъпление в Украйна, до момента в който 54% са удовлетворени от отговора на тяхното национално държавно управление.

В поддръжка на по-силна европейска защита

В този подтекст 77% от европейците поддържат обща политика за защита и сигурност. 80% считат, че съдействието по въпросите на защитата на нивото на Европейски Съюз би трябвало да се ускори, 77% смятат, че закупуването на военно съоръжение от страните членки би трябвало да бъде по-добре координирано, 69% биха желали Европейски Съюз да укрепи потенциала си за произвеждане на военно съоръжение, а 66% декларират, че в Европейски Съюз би трябвало да се отделят повече средства за защита.

По-силна Европа в света

77% са съгласни, че Европейски Съюз би трябвало да построи партньорства с страни отвън Европейски Съюз за да влага в устойчива инфраструктура и да свърже хората и страните по света. Освен това 69% считат, че Европейски Съюз разполага с задоволително пълномощия и принадлежности, с цел да пази икономическите ползи на Европа в международната стопанска система. Равнищата на доверие в Европейски Съюз са се повишили доста в множеството страни кандидатки от зимата на 2022—2023 година насам. Най-високо ниво на доверие се следи в Албания (77%, + 6), следвана от Босна и Херцеговина (57%, + 7), Черна гора (54%, + 7), Северна Македония (48%, + 1), Молдова (44%, + 2), Турция (41%, + 12) и Сърбия (32%, + 2).

Подобрена икономическа среда

Възприятията за стопанската система се усъвършенстваха доста. Понастоящем 45% от интервюираните считат, че положението на европейската стопанска система е положително (+ 5 процентни пункта от януари—февруари насам), което леко надвишава броя на хората, които считат, че то е неприятно (44%, -7 процентни пункта). 40% разказват икономическото състояние в личната си страна като положително (+ 5 процентни пункта), а 58% — като неприятно (-8 процентни пункта). 55% от европейците смятат, че проектът на Европейски Съюз за възобновяване на стойност 800 милиарда евро — NextGenerationEU, може да бъде ефикасна мярка в отговор на актуалните стопански компликации. В еврозоната поддръжката за единната валута остава доста висока (78% против 17%), до момента в който за Европейски Съюз като цяло тя е малко по-ниска (71% против 23%).

27% от европейците смятат, че „ повишението на цените/инфлацията/разходите за живот “ е един от двата най-важни казуса, пред които Европейски Съюз е изправен сега (-5 процентни пункта от януари—февруари насам). Международната обстановка е на второ място с 25% (-3 процентни пункта), следвана компактно от имиграцията (24%, + 7 процентни пункта) и „ околната среда и изменението на климата “ (22%, + 2 процентни пункта). Енергийните доставки (16%, -10 процентни пункта) бележат внезапен спад, като слязоха от трета на шеста позиция. Запитани за двата най-важни казуса, с които се сблъсква страната им, 45 % показаха „ повишението на цените/инфлацията/разходите за живот “ (-8 процентни пункта), надалеч пред икономическото състояние (18%, + 1 процентен пункт), „ околната среда и изменението на климата “ (16%, + 2 процентни пункта), имиграцията (14%, + 5 процентни пункта) и опазването на здравето (14%, без промяна). Опасенията по отношение на енергийните доставки внезапно понижиха (12%, -7 процентни пункта), като слязоха от втора на пета позиция.

Общата настройка по отношение на Европейски Съюз остава постоянна

Повечето общи индикатори остават постоянни. По-специално, 47 % от популацията на Европейски Съюз са склонни да имат доверие в Европейски Съюз, до момента в който 32 % са склонни да имат доверие в националните държавни управления. 45% не са склонни да се доверяват на Европейски Съюз. 45% от жителите на Европейски Съюз имат позитивна визия за Европейски Съюз, 18% — негативна, а 37% имат неутрална визия. Във всички страни членки позитивните настройки надвиват над негативните. 63% от интервюираните в Европейски Съюз декларират, че са оптимисти за бъдещето на Европейски Съюз, а 34% — че са песимисти.

Пролетното издание на изследването „ Стандартен Евробарометър “ (№ 99) за 2023 година беше извършено посредством персонални изявленията сред 31 май и 21 юни 2023 година в 27-те страни — членки на Европейски Съюз. В рамките на Европейски Съюз бяха интервюирани 26 425 жители на Европейски Съюз. Някои от въпросите бяха заложени и в дванайсет други страни или територии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР