Последното правителство на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов са

...
Последното правителство на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов са
Коментари Харесай

Хакнати имейли показаха тайни сделки между Борисов и Путин: Подарен газопровод и милиарди

Последното държавно управление на ГЕРБ и персонално министър председателят Бойко Борисов са нарушили българското законодателство и са пренебрегнали националните и европейски ползи, с цел да изпълнят желанието на съветския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна и стига до Сърбия и Унгария. Това написа в като се базира на следствие на Антикорупционния фонд. Става въпрос за продължението на „ Турски поток “, за което България заплати близо 3 милиарда лева без ясни вероятности, че ще си ги възвърне в идващите най-малко 15 години, само че отказвайки се от обезпечените доходи за стотици милиони от „ Газпром “ по Трансбалканския газопровод.

Кой и по какъв начин се е договарял скрито и в нарушаване на закона с кандидат-изпълнители на плана “Турски поток ” през 2019 година?

Първи български следи се появяват в хакнатата поща на Александър Бабаков – съветски политик и воин в няколко корупционни абсурда, в това число и в разкрития от “Ню Йорк Таймс ” опит за подкупване на български заместник-министър на енергетиката през 2013 година във връзка с плана “Южен поток ”. За това оповестяват от Антикорупционния фонд.

През 2019 година Бабаков получава малко мемо (в статуса по-долу) от договаряния сред “българската, съветската и арабската страна ” (оригинален текст, евентуално се има поради Саудитска Арабия, откъдето е и притежателят на определения консорциум “Аркад ”), извършена на 1 юли 2019 година в Истанбул, т.е., след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана.

Такава среща в България в никакъв случай не е оповестена, само че елементарно може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз ”, който е формалният реализатор на публичната поръчка по разширението на мрежата си, акцентират от АКФ. Проектът беше наименуван “Балкански поток ” и беше представян като уголемение на газопреносната мрежа на България, само че не това се вижда от съветското мемо от срещата на 1 юли 2019 година. В него се разисква непосредствено уреждане сред двама от участниците “Аркад ” и различен участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер (руската страна употребява преди всичко съветския участник ТМК, а в учредения консорциум в България по политически аргументи той липсва – консорциумът се назовава “Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Обсъжда се и финансиране от “Газпром ” (представено по-късно от българския възложител като доста стопански преференциално решение, а не като предварителна договорка), както и от съветски банки. Руската страна “отправя лист от въпроси към Аркад ” в неразбираемо какво качество, а най-после декларира, че “са постигнали общо схващане с Аркад ” по някои въпроси. Очевидно се приказва и за период на плана, който няма общо със заложените в публичната поръчка, а са сложени от някой различен, на друго равнище, разясняват от АКФ.

Обсъждани са и неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително).

Каква е обаче същинската сделка на върха за този план сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин, в чието осъществяване се вършат сходни секрети сделки? А за скрито договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки сигурно има специфичен текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за договаряния тъкмо с участника, който в края на краищата извърши плана – консорциума “Аркад ”, прибавя АКФ.

Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на плана “Турски поток ” скрито са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ. Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков разкрива непознати моменти от “кухнята ” на плана “Турски поток ”, представян в България като уголемение на националната газопреносна мрежа. Този втори документ е писмо от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице тъкмо в това си качество. От имейла излиза наяве, че БАКБ е капиталовата банка, определена от договарящите се страни (contracting parties) за осъществяването на плана. Кои са тези “договарящи се страни ” не е ясно, защото процедурата на хартия е социална поръчка за създаване на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго с изключение на обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз ”. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този план е стартирана едвам година по-късно, през юни 2020 година

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и “Газпромекспорт ”, че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата от един от участниците, “Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ”. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, в това число и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на очевидно главния си прикрит участник – съветската ТМК.

“Няма прогрес в договарянията, които се организираха в офисите на нашата банка в София сред Аркад и ТМК ”, т.е., сред първия и втория класиран участник след подаване на документите за присъединяване в процедурата. Преговорите съгласно мейла са били “по наша самодейност ”, като остава отворен въпросът кои сме “ние ” – банката или тя работи от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна с изключение на като банкер и като бизнес и фамилен сътрудник с тогавашния министър председател Бойко Борисов).

Прави усещане предизвестието, че “има избрани проекти държавното управление да отбрани националните ползи ” (как грубото нарушение на Закона за публичните поръчки, като се инициира скрито договаряне сред участниците, се вписва в националните ползи, не излиза наяве, само че това е категорично неразрешено от закона, пишат още от АКФ).

Последното изречение в имейла, с предложение за търсене на различни разновидности за доставка до сръбско-българската граница в период, дава още една тенденция за отговор на въпроса кой е същинският възложител на този план.

Освен като заместник-председател на съветската Дума и консултант на президента Путин, Александър Бабаков е прочут като участник в няколко корупционни абсурда, сред които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветлен от “Ню Йорк Таймс ” опит за подкупване на български заместител министър на енергетиката през 2013 година във връзка с плана “Южен поток ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР