Последното и трето запалване на горната степен на ракетата “Фолкън

...
Последното и трето запалване на горната степен на ракетата “Фолкън
Коментари Харесай

Нов успех: Втората степен на Фолкън Хеви ускори Тесла Роудстър на път към Марс!

Последното и трето запалване на горната степен на ракетата “Фолкън Хеви ” бе сполучливо, загатна самият Илон Мъск в Туитър профила си [1]. Тесла Роудстър се насочи на път, който ще я закара наоколо до Марс след няколко месеца, след което колата ще продължи в въздържан полет към астероидния пояс. 

Макар че мнозина се забавляват с Тесла Роудстър и нейния “шофьор ” Старман, днешният полет маркира значим стадий в развиването на космонавтиката. Никога до момента до този миг частна компания не е изпращала независимо и със лична ракета частен потребен товар оттатък геостационарна орбита. Днешният полет бе първият извършен космичен полет от частна компания. 

Това е и първият от няколкото междупланетни полета, планувани за 2018-та година. По-късно през април Индия ще изстреля към Луната спускаемия уред “Чандраян-2 ”. През май НАСА ще изпрати към Марс спускаемата сонда “инСайт ”, а до края на годината Китай ще се опита да прати уред към противоположната страна на Луната. Добавете към тези събития идването на автоматизираните междупланетни станции “Озирис-Рекс ” и “Хаябуса 2 ” в орбита към метеоритите си това лято, както и че скоро “ЕкзоМарс ” завършва с корекциите на орбитата си – предстоят значими събития за космонавтиката през тази година!

Що се касае до СпейсЕкс, следва да забележим какво ще донесе бъдещето. Успехът на СпейсЕкс с “Фолкън Хеви ” е несъмнено огромен, само че още не се знае по какъв начин свръхтежката ракета ще се нарежда на пазара. Засега Илон Мъск не възнамерява да праща хора с “Хеви ” и ще се концентрира върху идната огромна свръхтежка ракета “Биг Фолкън ”, която към този момент ще има опция да праща стотици хора до орбита и Марс. Но НАСА може да прояви интерес към “Фолкън Хеви ”, както за пилотирани лунни задачи, по този начин и за научни. Сред тях е задачата до Европа, луната на Юпитер. Тя към този момент е планувана да лети с ракетата “Спейс Лонч Систъм ”. За страдание дебютът на “Спейс Лонч Систъм ” продължава да търпи отлагания и това може да принуди американската организация да избере “Фолкън Хеви ”.

Според оповестената информация от Илон Мъск в последните часове, главната задача пред СпейсЕкс и висш приоритет занапред нататък са пилотираните полети. Това включва довеждане докрай на кораба “Драгън 2 ”, който мина през доста отлагания и към този момент се обрисува да дебютира през август в безпилотен режим и през декември в пилотиран. 

Кадър, сниман от камерите на Тесла Роудстър. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР