Последният кораб трябва да напусне пристанище в Украйна в сряда

...
Последният кораб трябва да напусне пристанище в Украйна в сряда
Коментари Харесай

Последният кораб отплава: съдбата на зърното от Украйна е в ръцете на Русия

Последният транспортен съд би трябвало да напусне пристанище в Украйна в сряда според договорка, позволяваща безвредния черноморски експорт на украинско зърно, сподели представител на Организация на обединените нации, ден преди Русия да може да напусне пакта поради трудности пред нейния експорт на зърно и торове.

Организацията на обединените народи и Турция посредничиха в черноморската договорка за първичните 120 дни през юли предходната години. Целта бе да оказват помощ за справяне с световната продоволствена рецесия, която се утежни от нахлуването на Москва в Украйна, един от водещите експортьори на зърно в света.

Москва се съгласи да удължи черноморския пакт за още 120 дни през ноември, само че по-късно през март се съгласи на 60-дневно удължение - до 18 май - в случай че не бъде изпълнен лист от условия във връзка с личния ѝ експорт на селскостопански артикули.

За да убеди Русия през юли да позволи износа на зърно от Черно море, Организация на обединените нации се съгласи в това време да помогне на Москва със личните ѝ селскостопански доставки за три години.

 Путин Путин " национализира " износа на съветско зърно и обърква пазара в просторен регион

" Все още има доста отворени въпроси за нашата част от договорката. Сега ще би трябвало да се вземе решение ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти във вторник, съгласно съветски медии.

Висши чиновници от Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации се срещнаха в Истанбул предходната седмица, с цел да обсъдят пакта за Черно море. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели във вторник: " Контактите се реализират на разнообразни равнища. Очевидно сме в внимателен стадий. "

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели предходната седмица, че счита за допустимо договорката да бъде удължена с най-малко още два месеца.

Макар съветският експорт на храни и торове да не е обект на западни наказания, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са на процедура преграда пред доставките.

Съединените щати отхвърлиха недоволствата на Русия. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели предходната седмица: " Тя изнася зърно и торове на същите равнища, в случай че не и по-високи, в сравнение с преди пълномащабната инвазия. "

Рискове

Длъжностни лица от Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации съставляват Съвместен координационен център (JCC) в Истанбул, който извършва черноморската експортна договорка. Те позволяват и инспектират кораби. От 4 май насам не са позволени нови кораби от JCC.

Оторизираните кораби се инспектират от чиновници на JCC покрай Турция, преди да пътуват до украинско черноморско пристанище през морски филантропичен кулоар, с цел да съберат товара си и да се върнат в турски води за последна инспекция.

Съгласно договорката има единствено един транспортен съд, който към момента е в украинско пристанище; би трябвало да тръгне в сряда и да премине директно през морския кулоар с товара си, сподели представител на Организация на обединените нации. Друг транспортен съд беше в пренос назад към Турция във вторник, а още пет чакат изходяща инспекция в турски води.

В фрагмент от писмо, забелязано от " Ройтерс " предишния месец, Русия сподели на сътрудниците си от JCC, че няма да утвърди нови кораби да вземат участие в черноморската договорка, в случай че преносът не бъде осъществен до 18 май - " предстоящата дата на... закриване ". Според нея задачата е " да се избегнат търговски загуби и да се предотвратят вероятни опасности за сигурността " след 18 май.

 От Украйна идва на ниска цена, само че в магазина е скъпо. Защо стачкуват производителите на зърно От Украйна идва на ниска цена, само че в магазина е скъпо. Защо стачкуват производителите на зърно

Като се има поради това предизвестие от Русия, наподобява малко евентуално притежателите на кораби или застрахователните компании да са склонни да продължат да транспортират износа на украинско зърно, в случай че Русия не се съгласи с удължение на договорката и реши да се откаже.

Организация на обединените нации, Турция и Украйна продължиха съглашението за Черно море през октомври по време на късото прекъсване от Русия на присъединяване ѝ.

По данни на Организация на обединените нации към 30 млн. метрични тона зърно и хранителни артикули са били изнесени от Украйна по черноморската договорка, в това число близо 600 хиляди метрични тона зърно в кораби на Световната продоволствена стратегия за интервенции за помощ в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР