Последният годишен доклад на ДАНС сложи мръсния въздух сред рисковете

...
Последният годишен доклад на ДАНС сложи мръсния въздух сред рисковете
Коментари Харесай

Мръсният въздух - риск за националната сигурност

Последният годишен отчет на ДАНС постави мръсния въздух измежду рисковете за националната сигурност. Появи се и едно проучване, съгласно което концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е достигнала рекордно равнище. Учени от института "Скрипс " оповестяват, че за първи път в човешката история равнището му е минало прага от 415 елементи на милион. Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай е измерила, че концентрацията на въглероден диоксид през последния уикенд е била 415,26 елементи на милион. Според специалистите сходни стойности не са регистрирани в цялата документирана история на Земята. Експертите означават, че междинните темпове на напредък остават високи. Ако наклонността се резервира, Земята може да се върне милиони години обратно, когато на Южния полюс са расли дървета.

В последните няколко дни въздухът в София е относително чист, а равнището на фини прахови частици е ниско.

„ Измерени са рекордно високи равнища на въглероден диоксид. Има съображение за терзание. Хората стартират да осъзнават казуса. Фините прахови частици са местен проблем. Това са разнообразни форми на отрови на замърсяване, които дишаме. Когато става въпрос за въглероден диоксид, приказваме и за останалите парникови газове. Това са субстанции, с които напомпваме атмосферата и това се отразява на целия свят. Тоест, където и да бъдат отделени тези излъчвания, те стават част от един световен проблем”, съобщи в ефира на „ Събуди се” Генади Кондарев от Сдружение "За Земята ".

Той добави, че последствията се показват в климатичните промени и аномалии.

Проблемът с мръсния въздух разяснява и пулмологът София Ангелова. „ Кабинетите са цялостни с влошени пациенти. Тази влага, тези дъждове, които ни връхлитат в последните седмици, се отразяват на хронично болните. Виждаме смяната в климата. Бурите, наводненията, градушките са резултат от световното стопляне, за което виновност имат хората. Дори циментът е източник на въглеводороди, които замърсяват въздуха. През годините доста зелени площи бяха изсечени, с цел да се повдигнат големи здания ", съобщи тя.

Според нея мръсният въздух е "проблем на бедността ". „ Всеки желае да кара нова кола, която да не отделя излъчвания. Хората се отопляват с твърдо гориво, тъй като е по-евтино”,допълни тя.

В ефира на NOVA тя приказва и за новата акция срещу тютюнопушенето.

„ Миналата година приключихме една сполучлива акция. В двора на Втора градска болница бяха извършени проучвания на 400 души. При 138 от тях установихме заболяването на пушачите, а при четирима - карцином на белия дроб. Тази година акцията ще премине на национално равнище и ще обхване и Враца, и Благоевград. Изследванията ще стартират на 31 май във Втора градска болница ", сподели още доктор София Ангелова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР