Последният доклад за щастието в света дава поводи за оптимизъм.

...
Последният доклад за щастието в света дава поводи за оптимизъм.
Коментари Харесай

Финландия и Дания са най-щастливите страни в света, най-нещастни са Афганистан и Ливан

Последният отчет за щастието в света дава мотиви за оптимизъм. Най-малкото, тъй като доброжелателността измежду хората е с към 25% по-висока, в сравнение с преди пандемията, съобщи Профит. 

" Добронамереността към другите, изключително помагането на непознати, която се увеличи фрапантно като индикатор през 2021 година, остана висока и през 2022 година ", споделя Джон Хелиуел, един от създателите на World Happiness Report и почетен професор във Ванкувърското учебно заведение по стопанска система към Университета на Британска Колумбия, в изявление за CNN. 

Друга добра вест е, че равнището на световното благополучие не е потърпевшо през трите години на пандемията - оценките от 2020 година до 2022 година са " удивително устойчиви ", се споделя в отчета, като междинните стойности в международен мащаб в общи линии са съответствали на трите години преди пандемията. 

" Дори през тези сложни години позитивните страсти са останали два пъти по-разпространени от негативните, а възприятието за обществена поддръжка - два пъти по-силно от това за самотност ", споделя Хелиуел, представен от уеб страницата на малкия екран.  

Докладът, който е обява на Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване, се основава на данни от световни изследвания, извършени измежду хора допълнително от 150 страни. Страните са класирани по благополучие въз основа на междинните оценки на респондентите за техния живот през трите предишни години, в тази ситуация от 2020 до 2022 г.  

Шампион за шести път 

За шеста поредна година Финландия е най-щастливата страна в света съгласно класацията на World Happiness Report. България е на 77-о място.  

Скандинавската страна и съседките ѝ - Дания, Исландия, Швеция и Норвегия получават доста положителни резултати по индикаторите дълготрайност на живота в положително здраве, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, обществена поддръжка, ниска корупция, грижа един за различен в общността и независимост при вземането на основни житейски решения.  

Да даваш на близък те прави благополучен. Само в случай че можеш да видиш резултатДаряващите имат потребност да оправдаят напъните си с реализиран резултат

Тази година Израел се изкачва до №4 от миналогодишното си 9-то място, което е и най-значителния скок измежду първите 10. Между тях са и Холандия (№5), Швейцария (№8), Люксембург (№ 9) и Нова Зеландия (№ 10), а в топ 20 - Австралия (№12), Канада (№13), Ирландия (№14), Съединени американски щати (№15) и Обединеното кралство (№19). 

Топ 20 може да се похвали и с един напълно нов участник - Литва. Балтийската страна се изкачва стабилно през последните шест години - от №52 през 2017 година до №20 в този момент. Другите балтийски страни - Естония (№31) и Латвия (№41), също се изкачват в класацията. 

" По създание това е същото, което се случва в останалата част на Централна и Източна Европа. Страните в тези райони евентуално са нормализирали прехода след 1990 година и с годините се усещат по-уверени в новата си еднаквост ", споделя Джон Хелиуел. 

Низходяща тенденция 

В тазгодишния отчет Франция изпада от топ 20 и, въпреки и единствено с едно място, бележи декаданс.  

В самото дъно на листата е Афганистан под №137 и Ливан - №136.  

Нахлуването на Русия в Украйна също има своето въздействие върху класацията. Благосъстоянието в Украйна несъмнено е потърпевшо, само че " макар мащаба на страданията и вредите в страната, оценките на живота през септември 2022 година остават по-високи, в сравнение с след анексията на Крим през 2014 година, подкрепени в този момент от по-силно възприятие за обща цел, доброжелателност и доверие в украинското управление ", се споделя в отчета. 

Всъщност доверието в държавните управления е повишено и в двете страни през 2022 година, сочи още изследването, " само че доста повече в Украйна, в сравнение с в Русия ".  

В тазгодишната ранглиста Русия е под номер 70, а Украйна - под номер 92. 

Шокът от пандемията, споделят създателите на отчета пред CNN, провокира доста размишления. 

Кое е най-важното, с цел да бъдем щастливи?85-годишно проучване на Harvard демонстрира кое е най-важното за един човек, с цел да бъде благополучен

" Хората премислят задачите на живота си ", споделя Хелиуел. " Казват си: " Връщам се, само че към какво се връщам? Към какво желая да се върна? Как желая да прекарам остатъка от живота си? ". 

Той се надява, че това " прекосяване към по-ясно мислене за полезностите и другите хора " ще повлияе освен на фактори като това коя работа или учебно заведение избира човек, само че и на метода, по който се държи той в тези среди. 

" Всъщност не става въпрос за оценките или заплатата, а за това да си сътрудничиш с други хора по подобаващ метод. Това е потребно за света, само че най-важното е, че е потребно и за всеки един човек. В последна сметка в действителност се чувствате по-добре, в случай че се грижите за близките, а освен за себе си ", безапелационен е Джон Хелиуел. 

Семейството преди работата: Защо скандинавците са най-щастливите в светаЗащо скандинавските страни имат такава преднина по индикатор благополучие? HR специалисти изясняват каква е ролята на работна просвета в това

Топ 20 на най-щастливите страни в света за 2023:

 

1. Финландия 

 

2. Дания 

 

3. Исландия 

 

4. Израел 

 

5. Нидерландия 

 

6. Швеция 

 

7. Норвегия 

 

8. Швейцария 

 

9. Люксембург 

 

10. Нова Зеландия 

 

11. Австрия 

 

12. Австралия 

 

13. Канада 

 

14. Ирландия 

 

15. САЩ 

 

16. Германия 

 

17. Белгия 

 

18. Чехия 

 

19. Обединеното кралство 

 

20. Литва 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР