Последният български монарх Цар Симеон II използва личния си сайт

...
Последният български монарх Цар Симеон II използва личния си сайт
Коментари Харесай

Симеон Сакскобурготски огорчен, Борис III бил забравен за ролята му за спасявенато на евреите

Последният български монарх Цар Симеон II употребява персоналния си уебсайт за отговор на многочислените запитвания, за какво не е участвал на възпоменанието, отдадено на спасяването на българските евреи. 

„ С болежка и огорчение установявам за следващ път, че даже в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем изказванието, че през годините 1935-1943 България е еднолично ръководена от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат избавени без експлицитната воля на Царя?

При съществуването на неоспорими обстоятелства, документи и впрочем, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за обезценка на актуалната ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, несъмнено, прощавам това незнание, само че няма да не помни оскърблението към паметта на татко ми. През тези години единствено той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, с цел да опази нашите сънародници от еврейско родословие. Куражът му тогава, даже с риск за неговия живот, се признава и уважава по света. ”
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР