Последните разкрития около газопровода Турски поток не са били обсъждани

...
Последните разкрития около газопровода Турски поток не са били обсъждани
Коментари Харесай

Странична тема. ПП-ДБ и ГЕРБ не са обсъждали Турски поток в преговорите

Последните разкрития към газопровода " Турски поток " не са били обсъждани сред " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ . Това сподели пред Би Ти Ви съпредседателят на обединението Кирил Петков.

Преди дни беше оповестен документ, обявяван за липсващ - " Пътната карта " за реализирането на " Турски поток ". Заедно с други документи, той демонстрира, че Русия е направлявала реализацията и финансирането на плана. Това се разминава с изказванията на държавното управление на Бойко Борисов, който споделяше, че газопроводът е български. Той е български и по документи.

Докумтените, чиято достоверност не е без значение доказана, изтече от разрушена поща на консултант на съветски политик. Българската мрежа Bg Elves сутринта.

Тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова през последните дни взе участие в договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. " Пътната карта " е била подписана от нея.

Думите на Петков за това, че новините към " Турски поток " не са били коментирани по време на договарянията, идват след близо две седмици безмълвие на всички институции за “Пътната карта ” и редица други документи.

От новата порция разкрития излиза наяве, по какъв начин тъкмо Русия е направлявала реализацията и финансирането на плана.

Още при започване на 2017 година, доста преди всички публични процедури, планирането и осъществяването на газопровода са били авансово контрактувани. Последвалите дейности на България - търгове за потенциал, публични поръчки, промени в енергийната тактика и така нататък са били официални.

Според Кирил Петков това е " странична тематика ", която преговорните екипи са решили да не разискват по време на диалозите за кабинет. Петков сподели, че трети страни са се опитвали да намесят други тематики по време на договарянията, като за образец даде както пътната карта за " Турски поток ", по този начин и тематиката с мигрантите и сигурността в София.
" Да се абстрахираме от всички други тематики "

" В преговорния екип взехме решение да се абстрахираме от всички други тематики. Имам ясно пояснение, и ми лиши 2 години да го схвана, за какво не сме говорили за пътната карта. Ние не би трябвало да ставаме политически съдии или политически прокурори. Трябва да се борим институциите да бъдат самостоятелни и да си правят работата. Хайде да не се вършим на съдии, прокурори и антикорупционна комисия ", сподели още Петков.

Пътната карта за развиване на газопреносната система в България беше подписана на Петербургския стопански конгрес през юни 2017 година от ръководителя на Управителния съвет на ПАО “Газпром ” Алексей Милер с и тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова в третия кабинет с министър председател Бойко Борисов. Подписването ѝ беше оповестено обществено, само че не и наличието ѝ.

Документът беше разгласен за " липсващ " през 2021 година от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.
Историята на „ Турски поток “
С минаването на „ Турски поток “ през България Русия съумя да построи газопровод към Европа, който заобикаля Украйна.

През 2008 година България беше подписала съглашение с Русия за градеж на газопровода “Южен поток ”, само че през 2014 година Европейската комисия сподели, че този план опонира на европейските правила. Тя се обоснова с това, че не може едни и същи компании да управляват и добива, и превоза, и доставката на газ.

През декември същата година Владимир Путин разгласи от Истанбул завършек на плана " Южен поток " и дружно с сътрудника си Реджеп Тайип Ердоган разгласи нов план за газопровод, който да минава по дъното на Черно море до Турция, а оттова през Гърция да стига до други европейски страни. Проектът беше наименуван " Турски поток ".

Въпреки тези оповестени проекти, в края на май 2018 година тогавашният министър председател Борисов изненадващо отиде в Москва за среща с Путин и тръбата " зави " през България.

Към днешна дата съветският газ по трасето в България тече и е единственият газопровод, през който Русия доставя гориво за околните до Москва Сърбия и Унгария.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР