Последните отпадъци, натрупвани повече от 30 години от българските антарктически

...
Последните отпадъци, натрупвани повече от 30 години от българските антарктически
Коментари Харесай

Близо 20 тона боклук от Антарктида ще бъде докаран у нас за преработка

Последните боклуци, натрупвани повече от 30 години от българските антарктически експедиции в базата " Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови на Антарктида, бяха готови за натоварване на българския боен научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “ и извозени за утилизиране в България, оповестиха от Морско учебно заведение.

Командирът на кораба – капитан II сан Николай Данаилов, уточни, че в границите на два дни в края на януари са натоварени към 20 тона железен скрап. " За втора поредна година, уповавам се и за последна, вземаме толкоз солидно количество железен скрап от континента. Радвам се, че екипажът се включи интензивно “, добави капитан Данаилов.

" Допреди две години, преди да придобием нашия научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “, който прави своето второ корабоплаване до Антарктика, бяхме се зарили с отпадъци. И мен ме беше позор от проверяващи, когато дойдат, тъй като постоянно идват да управляват от Консултативното заседание по Антарктическия контракт, като видят варелите, в които складирахме отпадъците. Бяхме събрали 300 варела, които ръждясваха и грозяха да се пробият и да замърсят тази най-чиста околна среда на нашата Земя. С идването на кораба ни " Св. св. Кирил и Методий “ всичките тези 300 варела отиват за скрап в България “, сподели ръководителят на българските антарктически експедиции – проф. Христо Пимпирев, при подготовката за товарене на последните боклуци. По думите му, в този момент това е една от най-чистите, екологични бази може би на целия Антарктически полуостров, а за какво не и на цяла Антарктида. " До мен е адмирал Медникаров, с помощта на който в залива имаме този транспортен съд красавец, който спомогна освен за цялото израстване въз основата със градежа на новата научноизследователска лаборатория, само че и за това да спазим всички екологични правила на този най-чист континент на планетата “, означи професор Пимпирев.

Началникът на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, акцентира, че управлението на Морско учебно заведение и командването на научноизследователския транспортен съд се отнасят с изключителна съвестност по въпросите на опазването на околната среда. " Това е един фундаментален проблем за морячеството, за морската промишленост и осъществяването на условията на Международната спогодба за попречване на замърсяването от кораби (МАРПОЛ). Затова през предходната година с доста огромен възторг приехме концепцията на професор Пимпирев да стартира екологична интервенция в границите на 31-вата експедиция. През предходната година бяха утилизирани към две трети от наличните боклуци на брега, а тази година, на 31 януари, сполучливо приключи и втората фаза на екологичната интервенция. Днес ние ще съберем последните боклуци, които се генерират от настоящата строителна активност въз основата, и в действителност мога да потвърдя, че това е един от най-чистите крайбрежия на Антарктида, до които аз съм се докосвал “, сподели флотилен адмирал Медникаров.

Професор Пимпирев добави, че към този момент има запитвания от няколко бази в региона за транспортиране на боклуци против възнаграждение и според от това, дали има свободно време от подпомагането на българските антарктически проучвания, българският транспортен съд може да окаже помощ за изчистване и на други бази. Той изясни, че преди и българската база е можела само да употребява непознати кораби против възнаграждение.

Посланикът в Аржентина – Стоян Михайлов, означи, че този екологичен резултат е образец за всички.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР