Последните картини на големия български художник Златю Бояджиев, известни под

...
Последните картини на големия български художник Златю Бояджиев, известни под
Коментари Харесай

`Последните картини на Златю Бояджиев са изложени в зала `Средец“ в Министерството на културата

Последните картини на огромния български художник Златю Бояджиев, известни под името „ Мелнишки цикъл “, които са благосъстоятелност на Регионален исторически музей в Благоевград, са подредени в зала „ Средец “ в Министерството на културата, а изложбата е  във връзка 120-годишнината от рождението на създателя.

В последните години от живота си, по покана на тогавашната общинска администрация в Благоевград, майсторът на фигуралната комбинация, портрета и пейзажа Златю Бояджиев идва да твори в региона и въпреки заставен да рисува с лявата си ръка поради прекаран инсулт основава едни от най-хубавите си картини, известни под името „ Мелнишки цикъл “.

След гибелта му огромна част от тях са изплатени от общината и дарени на Регионалния исторически музей (РИМ), споделя шефът Кирил Алексиев.

„ Това, действително видяно, са последните картини, които излизат от неговата четка, и по тази причина са толкоз скъпи. За нас беше наслаждение, до момента в който подреждахме изложбата, към този момент, съчетано с обкръжаващата среда, с играта на светлината. “

Общо 25 произведения на Златю Бояджиев съхранява в архивите си РИМ, а 14 от тях са подредени в изложбата, отдадена на 120 години от рождението на огромния художник.

„ В пет часа ще открием публично изложбата, отдадена на Златю Бояджиев, и се надяваме всеки, които има интерес и желае да се допре до творчеството на огромния български художник, да го направи “, сподели Кирил Алексиев.

 Илюстрация: РИМ Благоевград
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР