Последните изменения в Наредба 10 правят практически невъзможен достъпа на

...
Последните изменения в Наредба 10 правят практически невъзможен достъпа на
Коментари Харесай

Измененията в Наредба 10 забавят достъпа до нови лекарства

Последните промени в Наредба 10 вършат на практика неосъществим достъпа на пациенти до нови медикаменти. Това обявиха от неправителствената организация ЦЗПЗ.

За да аргументират изказванието си в своята позиция те показват и ред за възнаграждение на нови медикаменти: " Ако един производител записва нов лекарствен артикул, лекарството ще се заплаща от НЗОК единствено след следене на резултата от приложението му. За да стане това, този производител на медикаменти би трябвало да даде неустановен в наредбата брой опаковки от новото си лекарство гратис. След неустановен в наредбата период, в който се ползва неговото лекарство, производителят на новото лекарство може да изиска да подписа контракт с НЗОК, на основата на който да получи възнаграждение за предоставените гратис до този миг опаковки ".

Според тях казусът е, че НЗОК не е задължена да подписа подобен контракт с производителя и няма ясни критерии и методика, по които да вземе това решение. Фактът, че решението дали да се заплати, или не се основава единствено на субективна оценка е причина за корупция, безапелационни са от ЦЗПЗ.

От своя страна ръководителят на УС на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров е на мнение, че поради въвеждането на нови правила с Наредба 10 пътят на новите медикаменти до българския пациент се удължава с най-малко 1-2 години.

Според него поради новите правила на пазара няма да влязат нови медикаменти. Пред БНР доктор Кацаров уточни, че производителят рискува както да не му бъде обезщетен новият лекарствен артикул, по този начин и продуктът да бъде злепоставен, защото без никаква методика някой може да съобщи, че въпросният медикамент в действителност не лекува. Други правила от наредбата водят до парадокса, че колкото по-добре се продава лекарството, толкоз по-големи ще са загубите за производителя.

Според доктор Кацаров бюджетът на НЗОК е трансфорат във култ и единственото наложително изискване, което управлява дейностите на Здравната каса, е той да бъде спазен.

Относно прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в НЗОК той изрази мнение, че това е вярна стъпка и не е нужна друга администрация с изключение на Здравната каса.

Имахме 3 органа - НЗОК, Комисията за лекуване в чужбина към Министерството на здравеопазването и Фондът за лекуване на деца, които правиха общо взето едно и също нещо, изясни той и добави, че в този момент всички функционалности са съсредоточени в Здравната каса, която съгласно него разполага с нужния потенциал. Друг е въпросът дали самата Здравна каса работи добре и дали отговорите й на настояванията за лекуване в чужбина са съответни, разяснява още с-р Кацаров.

Според него смисъла на новата мегаагенция " Медицински контрол " се преекспонира, защото тя съвсем нямала значение във връзка с здравната система.

Създаването й няма да промени връзките сред лекарите и пациентите в болничното заведение, отвън болничното заведение, в Спешна помощ - това не въздейства на здравната система, а е въпрос на организация на самата администрация, съобщи той и добави, че единственият резултат за здравната система в действителност е отрицателен, защото около основаването на организацията се затруднява разкриването на нови лечебни заведения.

Той е уверен, че обвиняванията в корупция ще съпътстват и новата организация.

" Съществуващата организация " Медицински одит " не е загадка, че не си вършеше добре работата. Няма никакви учредения да се счита, че и новата малко по-голяма организация ще прави кой знае какъв брой по-добре тази работа. Концепцията ни за надзор съгласно мен не е вярна ", заключи доктор Кацаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР