Последни репетиции текат в Русия преди традиционния военен парад на

...
Последни репетиции текат в Русия преди традиционния военен парад на
Коментари Харесай

Путин праща ядрена честитка на американците за 9 май

Последни подготовки текат в Русия преди обичайния боен церемониал на 9 май в Москва в чест на успеха над нацистка Германия. Той ще бъде мотив за проява на мощ в разгара на изпълнената с проблеми военна акция в Украйна, съобщи Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин употребява парада както с цел да показва мощта на армията си, по този начин и с цел да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Тази година, въпреки че съветските танкове и бойци ще дефилират както нормално на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат ориентирани към Украйна, където Москва прави нахлуване от края на февруари, което слага под въпрос имиджа на нейната войска. Всъщност военната намеса, за която мнозина специалисти предвидиха, че ще бъде светкавична, продължава към този момент трети месец и е белязана от неуспехи, изключително логистични.

След като съветските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени против украинските сили, които бяха по-мотивирани от предстоящото и въоръжени от Запада, съветският общоприет щаб трябваше да преразгледа задачите си и ускори настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дълго чакана тирада, би желал да не помни и загубата на флагманския си транспортен съд в Черно море - крайцера "Москва ", който потъна предишния месец. Москва твърди, че корабът е потопен вследствие на инцидентен пожар, само че Киев твърди, че бреговата защита го е изпратила на дъното.

Парадът нормално се следи от близко от западните столици и пред Путин се отваря още една опция да насочи предизвестия.

Според съветското министерство на защитата "самолетът на Страшния съд " - Ил-80, особено конструиран, с цел да може съветският президент да продължи да ръководи страната от въздуха при положение на нуклеарна война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат показани и няколко оръжия, способни да изстрелват нуклеарни ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24 " и системата с по-малък обхват "Искандер ".

Тазгодишният боен церемониал ще се организира и на фона на опасенията на доста руснаци от обща готовност по отношение на Украйна, макар че Кремъл отхвърля да възнамерява сходна стъпка.

Парадът на 9 май се трансформира в годишна традиция едвам след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година. Путин трансформира събитието в величествен ефирен театър, целящ по едно и също време да сплаши съперниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се организира на Червения площад, само че възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР