Последната й радост дойде през октомври, когато примата на българската

...
Последната й радост дойде през октомври, когато примата на българската
Коментари Харесай

Янка Рупкина: Обичам да помагам на хората с каквото мога

Последната й наслада пристигна през октомври, когато примата на българската национална ария получи почетното звание “Изявена персона на регион “Искър” персонално от кмета Ивайло Цеков. Противно на мнението, че “пророк не трябва без респект, с изключение на в дома си”, певицата, популяризирала странджанския достоверен фолклор, бе удостоена с почетния плакет.

Първият притежател на званието “Изявена персона на регион “Искър” е първият представител на Българска национална телевизия Никола Филипов - обичан на генерации деца и възрастни, по-известен като Чичко Филипов. Година по-късно бе отличена звездата на поп музиката в България, музикалният възпитател и поп певица Ирина Чмихова. През 2017 година притежател стана известната поетеса и писателка Надежда Захариева. Три обичани и обичани български учителки, дългогодишни шефове на детски градини в региона - Мая Михайлова, Мария Петрова и Катя Димитрова, бяха наградени през 2018 година Единственият олимпийски първенец по плуване на България Таня Богомилова бе отличена през предходната година.

За жал, не всичко е единствено аплодисменти за певицата. Тази пролет тя претърпя тежка загуба

Почина брачният партньор й Георги Рупкин - един от най-прочутите български борци. Издъхнал, откакто дълго време бил прикрепен към леглото с инсулт. За това какъв брой мощен дух имат и двамата, приказва любопитна история. Две седмици преди да се случи огромното злощастие, 82-годишната Янка Рупкина е засечена в центъра на София, на площад “Славейков”. Седнала на пейката - скулптурна комбинация с татко и наследник Славейкови, и запяла оттова “Мари Станко”. Пред публицисти по-късно националната певица признала, че е излязла на открито, с цел да извърши предпочитание на брачна половинка си и да му помогне.

Въпреки непрежалимата загуба в историята на фамилията има една любопитна история. Преди години след мним бракоразвод певицата се омъжва фиктивно за швед,заради сина си - правили му пречки да учи във ВИФ. И до момента е признателна на чужденеца:

- Той направи огромна доброта на моето семейство. И с него се пробваха да ми създадат конспирация, само че, популярност Богу, не съумяха. Пак колежки, те към този момент не са сред живите и двете, му бяха споделили, че съм работела за Държавна сигурност, с цел да го отхвърлен от мен. Мина време и той схванал, че го манипулират, тъй че и до през днешния ден си остана мой другар този швед. През 2005-а ме предложения на среща, с цел да се разберем по какъв начин ще продължим отсега нататък, и аз му споделих, че се развеждаме. Но отново споделям - този човек направи огромен жест за фамилията ми и заслужава огромно почитание.
Друга обаче е нейната най-голяма обич. Тази към националната ария. Голямата певица споделя, че тя се е родила в най-ранното й детство, когато се е наслаждавала на пеенето на баба си Янка. После слушала татко си, майка си, лелите, които пеят от сърце и душа.

- Така заобичах националната музика. Но огромното име се дължи на огромния труд. Аз съм работила доста, с цел да доближи до този миг на огромна изява - безапелационна е певицата.

Само трудът обаче не би бил задоволителен, в случай че нямаше голям гений. Самата тя не скромничи и признава, че е талантлива от Бога.

- Така ми е налял всичко, толкоз доста, че имам още неизпети песни - приказва с усмивка за дарбата си.
Неслучайно Янка Рупкина е една от емблемите на българската национална музика. Легендарната певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и даже са нарекли клуб на нейно име. По целия свят е известна като една от най-обичаните солистки на “Мистерията на българските гласове”, а също и като част от трио “Българка”. С тези обединения тя е омайвала публиката в влиятелни зали
на няколко континента
 25 февруари 1957 година Младото спортно семейство Янка и Георги Василеви
- С горделивост мога да кажа, че съм щастлива певица, а годините по никакъв начин не са малко. Освен с публиката съм щастлива и със срещите ми с прелестните ми сътрудници у нас и по света. Първите записи бяха в Лондон с Кейт Буш и трио “Българка “, в което пеех дружно с моите колежки Ева Георгиева и Стоянка Бонева. По покана на Джо Бойд работих близо 20 години отвън страната. Чрез нас хората по света узнаха за нашата дребна България. Работила съм с Линда Ронстад, с холандския композитор Роберт Елмар издадох албума “Керанка”... Големият музикант Джордж Харисън пристигна от Калифорния в Лондон да слуша трио “Българка”. Бяхме поканени в неговото имение, където направихме огромен концерт. Заедно с негови колеги-китаристи пяхме дружно от сърце. Работила съм с етномузиколога Марта Форсайт от Бостън и доста други.

Янка Рупкина е преподавала национална музика в Австралия, Америка, Холандия, Белгия

Колкото до възрастта, с усмивка и оптимизъм тя споделя:

- Не ги усетих тези години по кое време минаха!

Твърди, че не се грижи за външния си тип, само че това, че наподобява прелестно за възрастта си, отдава на обстоятелството, че е мощна духом, което най-много я крепи. Работи доста и пътува. Дори и в делничния живот песента е нейна неизменима спътница:

- Всеки божи ден аз си пея у дома - при готвене, нареждане, по пътя до спирката си попявам. Автобиографията ми е толкоз богата и продължава да се добавя.

По думите й, доста хора мислят, че артистите като нея са милиардери, даже преди години една баба в диалог отбелязва, че в случай че отделя по 10 лева на присъединяване, ще може да си издаде всички песни. Певицата се надява един ден да успее да издаде творчеството си на дискове.

Всички песни на неземната Янка Рупкина са завет към поколенията, само че най-голямата й ария си остава “Калиманку Денку “

Песента в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява изключително доста швейцарския продуцент Марсел Селие, който я подрежда измежду обичаните си в поредицата албуми на “Мистерията на българските гласове”. За нея изтъкнатият български музиковед и фолклорист учен Николай Кауфман споделя: “Дори единствено “Калиманку Денку мъри” да бе изпяла, отново стигаше”.

Единствена досега измежду родните музикални гении, Янка Рупкина печели влиятелната американска премия “Грами” през 1990 година

Много пъти е имала оферти да остане в чужбина, да работи при доста положителни условия, доста пъти си е събирала куфарите, само че когато си показва, че околните й в България я чакат, тя се прибира вкъщи. За образец дава едно от следващите си завръщания от чужбина: след тримесечен престой в Америка, слизайки на летището, целува майката земя и бива съпоставена от своите близки, въпреки и на смешка, с патриотите от кораба “Радецки”.

Макар да е писано доста за нея, малко хора знаят, че певицата е приключила Техникума за медицински сестри. По този мотив тя споделя:

- Във всичко ми оказва помощ тази специалност. Завърших и логика на психиката. Помогнала съм на доста хора на улицата. Спасила съм 6-7 човешки живота. Имам един случай с моя другарка от село, която беше паднала на трамвайната линия. Видях, че всички я прескачат. Оказах й първа помощ. Заведох я в “Пирогов”. Във Варна един път беше примрял човек на улицата. Хората единствено го следиха, аз го спасих. Спасявала съм 5-6 пъти моята майка, Бог да я елементарни! Преди време имах концерт в Пловдивско. Един човек пристигна от гората с каручка и му стана неприятно. Дадох му първа помощ и живя много години. Моята колежка Ева Георгиева (втори глас от трио “Българка”) получи тежък инсулт на летището в Хелзинки. Беше цялата вдървена на една скамейка. Борих се близо половин час за живота й, до момента в който дойдат колите за спешна помощ. И беше огромно благополучие, че тя се оправи. Живя близо десетина години по-късно. Обичам да оказвам помощ на хората с каквото мога. И на улицата оказвам помощ на инцидентни. Колкото и пари да имам, ги давам на индивида в потребност, пък за на следващия ден не мисля. Не бива да мислим единствено за себе си в този живот. Защото не сме сами.

Разказвайки за фамозната по целия свят Янка Рупкина, не можем да отминем едно от най-страшните инциденти в нейния живот.

Катастрофата, при която почина огромната Паша Христова, и освен тя Ето какво си спомня певицата за този случай:

- Най-голямото ми приключение е самолетната злополука. Имах оракулски сън преди този момент... След злополуката съм била 9 дни в кома. Мен сътрудниците са ме хвърлили от самолета долу, в огъня, и след това като куче са ме влачили 60 метра встрани, с цел да не изгоря като факла. Оцелях, само че без коса, опърлена цялата, с обгорено лице и тяло, по което една педя здрава кожа е имало единствено. Краката до коленете ми бяха обгорели. Свалиха ми кожата от краката като на пиле. Ръцете до лактите - също. Лекарите ми дадоха да видя кичур от косата си - цялата опърлена, с полепена пръст и тиня!... Години наред болките бяха страшни! И в този момент са ми изкривени и ръце, и крайници и ме болят.

Както започнах първоначално, редят се щастливи и нещастни мигове в броеницата на живота й. Нека за край са нейните мъдри думи, изпълнени с типичния й позитивизъм:

- Както са цветни костюмите с хубавите шевици, подобен е и животът ни. Моят живот е доста прекрасен, без значение от случките в него, споделя Янка Рупкина. Справка “Над 55” Янка Рупкина е родена на 15 август 1938 година, само че е записана в регистрите с рождена дата 25 август. Тя е певица със международна популярност на няколко континента. Неслучайно я назовават “посланик на България и българската песен”. Първата си премия получава, когато е 22-годишна, на събора надпяване в с. Граматиково. Тя печели състезанието на Ансамбъла за национални песни на Българското национално радио и от 1960 година в продължение на 30 години е негова солистка. Прави доста записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в “Балкантон”, снима филми за Българска национална телевизия. Заедно с трио “Спешен случай”, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов има голям брой фолклорни планове. Янка Рупкина търси и записва стотици истински песни от Странджанския край за БНР и “Балкантон”. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие медал “Кирил и Методий”. От 2017 година Янка Рупкина е почетен жител на Бургас.
Виктория ИВАЙЛОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР