Последната спирка от посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Република

...
Последната спирка от посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Република
Коментари Харесай

Йотова откри учебната година в българското неделно училище „Зора“ в град Елбасан

Последната спирка от визитата на вицепрезидента Илияна Йотова в Република Албания беше град Елбасан.

Вицепрезидентът участва на откриването на образователната година в българското неделно учебно заведение „ Зора “ към Дружество „ Българите в Албания “ в града. Там тя беседва на български с шефа на учебното заведение доцент Алтин Идризи, с учителите, огромна част от които са учили в България, с докторанти в български университети, както и с децата в учебното заведение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вицепрезидентът изрази насладата си, че участва на откриването на образователната година в едно учебно заведение доста надалеч от България, където децата идват с интерес. Тя поздрави учителите, че основават още по-голям интерес у децата и ги възпитават в родолюбие, което по нейни думи е доста значимо, тъй като децата би трябвало да помнят от кое място идват техните родове.

Г-жа Йотова подари на учебното заведение книги, учебници и тетрадки и акцентира, че знае какъв брой сложна е работата на учителите в неделното учебно заведение, защото децата посещават албанско учебно заведение през седмицата. По тази причина тя поздрави учителите и ги увери, че ще получат всякаква нужна поддръжка от страна на България.

По думите на госпожа Йотова има упоритост Елбасан да се трансформира в център на българщината, което да стане благодарение на хората, а в университета в града да се учи българска лингвистика.

По информация на Микел Ценай, преподавател по български и литература, в неделното учебно заведение учат сред 40 и 60 деца, а първокласниците тази година са 10.

Във връзка с увеличаващия се интерес за проучване на български в Елбасан и многото деца, които участваха на откриването на образователната година, госпожа Йотова сподели, че учебното заведение сигурно ще има потребност от разширение.

Веднага след откриването на образователната година вицепрезидентът Илияна Йотова организира среща с представителите на българската общественост в Елбасан.

Тя благодари на Дружеството „ Българите в Албания “ в лицето на ръководителя му Ахмет Бала за поканата да посети Република Албания.

Вицепрезидентът още веднъж акцентира значимостта на преброяването на популацията, което стартира на 18 септември, защото то е първото след формалното признание на българското национално малцинство през 2017 година и от резултатите от преброяването зависи статутът му да бъде предпазен. Това съгласно госпожа Йотова ще докара до нови благоприятни условия за в бъдеще и ще подсигурява правата на общността.

Вицепрезидентът изрази и две терзания по отношение на идното броене на популацията в Албания.

Първото е, че се надява да има разяснителна акция за българите в труднодостъпните региони, с цел да вземат участие в преброяването и да заявят свободно произхода и идентичността си.

„ Втората ми паника идва от немалкото сигнали, които получаваме, че емисари на други етнически общности изясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че в никакъв случай не е имало българи. Това е една извънредно злостна акция, която е недостойна за двадесет и първи век, тъй като човек би трябвало да бъде свободен, свободно да пази своята еднаквост.

Аз имам уверението на албанските управляващи, че няма да позволен това, само че най-важното е ние самите също да бдим и да не позволяваме, изключително вие (хората), които сте на терен “, съобщи вицепрезидентът на срещата с националното малцинство в Елбасан.

От своя страна ръководителят на Дружеството „ Българите в Албания “ Ахмет Бала благодари на вицепрезидента за визитата в Елбасан, където има огромна българска общественост, за наличието ѝ на откриването на образователната година, а на албанската страна – че е признала българското малцинство.

Той изрази признателността си и към доцент Спас Ташев, чийто труд е „ една от най-хубавите книги, които имаме като общественост “, защото исторически са показани доста вярно обстоятелствата за историята на българите в Албания от предишното до ден сегашен.

В края на срещата с представителите на българското национално малцинство вицепрезидентът Илияна Йотова връчи плакет на господин Бала за дейната му и родолюбива активност.

На срещата присъстваше и ръководителят на сдружението на българите от Берат Агим Аязи, който посочи незабавната нужда от основаването на една обща конструкция, комитет на българското малцинство, който да координира всички представители на българската общественост в Албания. Той съобщи, че все още има 10-15 разнообразни сдружения и организирането на срещите става с всяка от тях поотделно. Г-н Аязи също по този начин насочи покана към вицепрезидента да посети Берат.

Г-жа Йотова даде обещание, че град Берат ще бъде идната ѝ спирка в Албания и че ще беседва с българските институции за диаспората по този въпрос, като акцентира, че е доста значимо при българите в Албания да има единение.

По-късно през днешния ден вицепрезидентът организира среща с регионалния шеф на Елбасан Майлинда Периу, която по специалност е историк.

На срещата бяха разисквани благоприятни условия за съдействие сред България и Елбасан в Албания в региона на образованието, науката и културата.

Вицепремиерът посочи концепцията за проучване на български език в Университета в Елбасан по този начин, както се учи той в Тирана.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР