Последната сирийска бунтовническа група в Източна Гута близо до Дамаск

...
Последната сирийска бунтовническа група в Източна Гута близо до Дамаск
Коментари Харесай

Последните сирийски бунтовници се изтеглят от Източна Гута, обявиха медии на Асад

Последната сирийска бунтовническа група в Източна Гута покрай Дамаск стартира да се изтегля през днешния ден според съглашение със сирийското държавно управление, настояват сирийски държавни медии и съветското министерство на защитата, представени от " Ройтерс " и " Интерфакс ".

Източник от сирийската войска, чието име не се загатва, е споделил за " Ройтерс ", че бойците към момента отхвърлят опцията за съглашение с страната. Самата формация - " Джайш ал ислам ", която резервира позициите си в обсадената Дума седмици след огромната атака на силите на Асад - не е потвърждавала. При предходните известия, популяризирани от формален Дамаск, тя обаче бързо отхвърли информацията.

Според източника на " Ройтерс " част от бойците отхвърлят договорката, а други са съгласни с нея. " Ще би трябвало всички най-после да се съгласят, " споделя източникът, имайки поради готовността на въоръжените сили да употребяват мощ.

Последни на фронта

Евакуацията на " Джайш ал ислам " ( " Армията на исляма " ), в случай че бъде доказана, би означавала завършек на борбата за Източна Гута, регион край Дамаск, чийто максимален град е точно Дума. Източна Гута беше най-големият размирен бастион през последната година, откакто опозицията си върна контрола над целия град Алепо и покрайнините.

Сили на президента Башар Асад и сражаващи се паралелно с тях милиции се врязаха в региона, който имаше население към 400 хиляди души и беше под блокада от години, през зимата и го раздробиха на части, които отделиха една от друга. Районът към дума, на североизток от Дамаск, остана последният, където бунтовниците не се изтеглиха. Това се случи предишния месец в други градове в Гута, които бяха напуснати от организациите " Ахрар аш Шам " и " Файлак ал Рахман " ( " Свободните мъже на Леванта " и " Легион Ал Рахман " ).

Споразумението, съгласно сирийски медии, планува " Джайш ал ислам " да съобщи част от оръжията си и да признае, че държавното управление в Дамаск си е върнало контрола на Дума. Подобна евакуация беше осъществена и когато бунтовници предадоха на Асад контрола над Алепо.

 Последните сирийски бунтовници се изтеглят от Източна Гута, оповестиха медии на Асад
© Bassam Khabieh, Reuters

Според репортажа на сирийската държавна телевизия осем рейса с 448 души - бойци и фамилиите им - са напуснали Дума до ранния следобяд в понеделник, придвижвайки се на север. Очаква се те да преминат в региони по турско-сирийската граница, които са под контрола на опозиционни групи - т.е. евентуално елементи от Африн и региона сред Азаз и Джараблус по поречието на Ефрат, където са ситуирани сили на Сирийската свободна войска.

Данни от тази заран на " Интерфакс ", която цитира съветски военни, сочат, че общо 1146 души, в това число 112 бойци и 1034 членове на фамилиите им, напущат Дума и се придвижват към Идлиб.

И Сирийският център за наблюдаване на човешките права разгласи, че десетки рейсове са влезнали в Дума в понеделник в подготвеност бунтовниците да бъдат евакуирани. Според центъра от началото на офанзивата по-рано тази година са починали минимум 1600 цивилни, с цел да завземе 95% от територията на Източна Гута. Сирийската и съветската войска упорстват, че бунтовниците държат мирното население като жив щит.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1319)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР