Последната седмица не беше изпълнена с особени новини. Светът бе

...
Последната седмица не беше изпълнена с особени новини. Светът бе
Коментари Харесай

Силно полугодие за капиталовите пазари през 2019-а

Последната седмица не беше изпълнена с особени вести. Светът бе затаил мирис за срещата на Г-20 през уикенда и диалогът сред Тръмп и Си Дзинпин. Пазарите влизат в летния латентен режим, като седмичното изменение на нито един от огромните показатели не надвиши разстояние от 1%. Обобщено можем да споменем, че европейските пазари бяха леко надолу (около -0,5%), щатските с малко по-голямо закъснение (около -0,75%), а изненада сервира английският главен показател, които означи въпреки и най-малък растеж. Това може да се изясни по-скоро с поредна седмица, в която

английския паунд загуби още няколко пункта

по отношение на еврото. По време на сесията в петък един английски паунд се търгуваше за към 2,177 лв.. Предходната седмица обаче беше и последна за месеца, а също така означи преполовяването на годината. Анализаторите бяха заети да вършат равносметка кое, накъде и какъв брой за първата половина на 2019 година. В таблицата по-долу ще откриете и доходността, която реализираха главните типове активи за този интервал. Забелязваме, че рисковите активи като акциите имаха доста мощен старт на годината.

Не в този лист обаче попада Българската фондова борса

- главният български показател SOFIX означи спад от 1,9% от началото на годината. Криптовалутите с главния си представител биткойнът имаха мощно позитивен тренд, както се вижда и от представянето им, +211% за най-голямата виртуална валута.

В петък беше борсовия дебют на " Тратон ". " Тратон " е компанията, която сплоти бизнесите с камиони на Фолксваген. Фолксваген съумя да продаде 11,5% от компанията на вложители на цена 27 евро за акция. В първия ден на търговия акциите се търгуваха съвсем 2% по-ниско, по 26,50 евро за брой. Парите от продажбата на миноритарния дял Фолксваген ще употребява за създаване на електрически коли. В " Тратон " са марките МАН и Скания, които сумарно за 2018 година имат продадени над 120 000 камиона.

Интересните вести към Българската фондова борса не престават да са свързани със договорката за ЧЕЗ. КФН завърши с инспекцията на " Еврохолд ", като изпрати

информацията до Прокуратурата, ДАНС и Национална агенция за приходите.

Цената на ЧЕЗ Разпределение България АД към края на седмицата бе 230 лв. за акция, до момента в който тази на ЧЕЗ Електро АД бе 23 600 лв..

Макар че българските акции не записаха изключително въодушевяващо начало на годината, съществуват и компании, които съумяха да създадат огромни доходности за акционерите. Такива са Доверие Обединен Холдинг АД (+93%), Еврохолд България АД (+29%), София Комерс Заложни Къщи АД (+22%).

* Авторът е лицензиран брокер на скъпи бумаги. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и клиенти на медиатора е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР