Последната проверка от Министерството на енергетиката (МЕ) на мина „Оброчище”

...
Последната проверка от Министерството на енергетиката (МЕ) на мина „Оброчище”
Коментари Харесай

След недоволство от работници МЕ обясни, че е спряло концесията за мина Оброчище

Последната инспекция от Министерството на енергетиката (МЕ) на мина „ Оброчище” е осъществена на 15.05.2018 година След констанирано несъблюдение на концесионния контракт, е насочна покана за непринудено осъществяване в 30-дневен период. Това оповестиха от Министерство на енергетиката (МЕ).
В избрания с поканата за непринудено осъществяване период не са изпълнени паричните отговорности в размер на 130 хиляди лева Във връзка с несъблюдение на главно договорно обвързване,а точно - за възнаграждение на концесионно заплащане, на 07.02.2019 година МЕ е спряло действието на контракт от 01.06.1999 година за даване на концесия с предмет „ Особено право на прилагане на подземни естествени благосъстояния – манганови руди посредством рандеман от находище „ Оброчище – Северозападен сектор “. Спирането на правата по концесионния контракт не анулира задължението на концесионера да поддържа за своя сметка рудника в предексплоатационно положение с нужния водоотлив и вентилация.
По информация от чиновници на „ Евроманган “ АД, не са изплатени заплатите от м. юли 2018 година, а дължимите суми за електрическата енергия се заплащат със забавяне. В края на месец януари е извършена среща сред представители на Министерството на енергетиката и Национален профсъюз „ Защита “. Министерството на енергетиката има увещание от страна на „ Евроманган”, че ще стартира изплащането на дължимите суми.
Припомняме, че по рано през днешния ден на среща с националния обмудсман Мая Манолова служащи от мангановата мина в балчишкото село Оброчище – " Евроманган “ желаеха да бъде сезирано Министерството на енергетиката, че компанията не извършва концесионния си контракт. Хората не са получавали заплати от шест месеца. Последно им била изплатено трудовото заплащане за юни, само че чак през ноември. Съкратени са половината от личния състав, а другите са пуснати в така наречен „ заплатен отпуск “, който трае половин година, а по трудовото законодателство не може да има толкоз дълъг отпуск, споделиха още присъстващите. По думите им сега в мината има единствено 6-7 души, с цел да изпомпват водата от шахтите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР