Последната Нобелова награда, която се връчва тази година - за

...
Последната Нобелова награда, която се връчва тази година - за
Коментари Харесай

Клаудия Голдин е носителка на Нобеловата награда за икономика

Последната Нобелова премия, която се връчва тази година - за стопански науки - се присъжда на американката Клаудия Голдин, заяви Кралската шведска академия на науките.

Основната причина за премията е нейната работа във връзка с присъединяване на дамите на трудовия пазар.

" Лауреатът за стопански науки за тази година, Клаудия Голдин, даде първият просторен разбор на приходите и присъединяване на дамите на трудовия пазар през вековете ", гласи формалното известие. " Нейните проучвания разкриват аргументите за измененията, както и главните източници на продължаващата разлика в заплащането сред половете. "

Клаудия Голдин е експерт по история на стопанската система, сега учител в Харвард. През дългата си академична кариера е изучавала неравенството в приходите, софтуерните промени, образованието и имиграцията.

Но е най-известна с детайлните си проучвания по отношението на женския труд и разликата в приходите сред дамите и мъжете. Когато стартира да преглежда тази тематика, в края на 70-те години на предишния век, съвсем не са налице детайлни проучвания върху труда на дамите. Голдин продължава да работи по тези въпроси и до момента - само преди две години разгласява " Професия и семейство: Столетно пътешестване на дамите към тъждество ".

Наградата по стопанска система е последната за тази година. Тя не е измежду първичните, заложени в наследството на Алфред Нобел - те са единствено за просвета, литература и мир, само че през 1968 година шведската Централна банка основава и финансира и тази категория. Сред носителите й са авторитетни мислители и учени като Фридрих Хайек, Милтън Фриxдман, и относително неотдавна - 2008 година - американският икономист Пол Кругман.

С тазгодишното решение Голдин става едвам третата жена, печелила в миналото Нобел за стопанска система. Преди нея наградата получиха Елинор Остръм през 2009 година и Естър Дуфло през 2019 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР