Последната калаена мина в Корнуол затвори преди 20 години. Но

...
Последната калаена мина в Корнуол затвори преди 20 години. Но
Коментари Харесай

Последната калаена мина на Острова може да отвори отново

Последната калаена мина в Корнуол затвори преди 20 години. Но през днешния ден възходящото търсене за метали от източници в места, където се съблюдава трудовото законодателство, могат да съживят един от най-бедните райони на Острова, споделя CNN.

Търсенето и обработката на калай в югоизточния завършек на Англия датира от хиляди години. Но когато в края на 19-и век бяха открити нови депозити в Източна Азия и Южна Америка, британският калай стана неконкурентен и мините последователно затвориха.

Тогава и стартират проблемите на Корнуол. Това е вторият най-беден район в Северна Европа, демонстрират данни на Европейската статистическа работа. Там делът на децата, които живеят в беднотия, както и на бездомните, е най-голям измежду цяла Англия. Сега обаче това може да се промени.

Затворените мини могат да бъдат съживени, защото софтуерните компании и автомобилните производители се надпреварват да намерят нови източници на метала от райони и мини, в които се съблюдава трудово законодателство и не се употребяват детски труд.

И последната мина, която затвори - South Crofty - може да бъде и първата, която ще отвори още веднъж. Планът е на канадската компания Strongbow Exploration. Целта е това да стане още през 2021 година

Калаят е употребен като лепилото на софтуерния свят. Употребата му е извънредно необятна и той може да бъде открит в платките на редица потребителски артикули. Той е сериозен съставен елемент и в смарт телефоните, електрическите автомобили и 5G технологията.

През предходната година търсенето набъбна с над 2,5 %, а растежът се чака да продължи.

Ако отвори още веднъж, мината South Crofty ще се трансформира в единствената работеща калаена мина в Европа (ако изключим Русия) и Северна Америка. Но това ще отнеме доста време и вложения. Компанията ще би трябвало да изследва и източи стотици километри тунели на 300 метра подземен. Както и да откри стотици хора, които да работят, което може да се окаже сложна задача в район, в който голям брой от хората работят в офиси.

Корнуол разчита на Европейския съюз за 55 % от износа си и получава милиони паундове всяка година от еврофондовете. Заради това излизането на страната от Европейски Съюз ще се отрази извънредно тежко на района.

Според Strongbow Exploration, която изследва и капацитет за рандеман на литий в района, мината ще сътвори 275 работни места. Спадът на паунда след референдума през 2016 година значи, че минералите ще бъдат конкурентоспособни още веднъж на международните пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР