Последната българска подводница "Слава'' вече е музей. Официалното откриване ще

...
Последната българска подводница "Слава'' вече е музей. Официалното откриване ще
Коментари Харесай

Последната българска подводница вече е музей

Последната българска подводница "Слава'' към този момент е музей. Официалното разкриване ще е в деня на подводничаря - 18 август и ще чака гости край Белослав.

Преди да бъде реновирана, "Слава " направи своето последно корабоплаване - до пристана в Музея на стъклото в Белослав. След това стартира и работата по нейното възобновяване.

"С помощта на Съюза на подводничарите вътре е рестраврирана, а извън успяхме да я закрепим и боядисаме. И считаме, че тя е подготвена да се покаже пред обществеността ", разяснява пред Българска национална телевизия Красимира Калчева, Фондация "Белославско стъкло ".

"Слава " е издигната през 1959 година в Съветския съюз. След преустрояване влиза във Военноморския ни флот през 1985 година с името "Ленински комсомол ".

"Това е едно съвременно за времето си оборудване и считаме, че можем да покажем на младежите на обществеността, какво е имала България по време на Студената война ", споделя тя.

Последната българска подводница е с дължина 76 метра, обслужва се от 60 души екипаж. Над вода е самостоятелна до 60 денонощия, а под водата устоя повече от 600 часа.

"Успяхме да реставрираме перископа и през него могат да се следят преминаващите кораби и фериботи. Посетителите на музея ще схванат по какъв начин е протичало всекидневието на подводничарите, къде са се хранили и и почивали, както и методите им на връзка в подводницата ", разкрива Калчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР