Последна молитва е силен роман в класическите традиции на българската

...
Последна молитва е силен роман в класическите традиции на българската
Коментари Харесай

Младият писател Боян Боев отвежда читателите в 1872 година с романа си „Последна молитва“

„ Последна молитва ” е мощен разказ в класическите обичаи на българската белетристика – премиерата е на 21 юни, от 19.00 часа в Бургас

Боян Боев е на 29 години, само че името му е познато измежду феновете на новата българска литература. Сега, три години след премиерата на дебютния му разказ „ Сейбиева булка ”,той още веднъж ще се срещне с бургаската аудитория. За да съблюдава традицията, младият създател ще показа книгата в зала „ Петя Дубарова ” на Културен център „ Морско казино ”, където бе премиерата и на първия му разказ през 2019 година.

В „ Последна молитва ” Боян ни връща в 1872 година. Авторът рисува предосвобожденска България с всички спорове и паники на жителите на Делва – красиво градче с китни улички.В романа е отразен конфликтът сред българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за протест против робството се преплита с обич, нови другарства и жадност за отплата, а греховете от предишното изплуват на повърхността.

„ Много съм разчувствуван за идната премиера. Това е първото показване на новата ми книга, която се надявам да откри собствен път до сърцата на читателите “, споделя създателят.

„ Толкоз кръв има в земята българска – казвали едно време старите хора, че чак цветята се хранят с нея. И вярвали, че заровените в пръстта почтени жертви се връщат на белия свят като кокичета и минзухари през пролетта. ”

Боян Боев е роден на 21 март 1993 година в Ямбол. От ранна детска възраст изкуството го е съпътствало в живота – първо музиката, а след това и литературата. Завършил е икономическо обучение. Към този миг живее и твори в Бургас. Пише от ученическите си години, като първият му оповестен роман се споделя „ Тъмна вечер “ и е част от литературния сборник „ Изгреви над Тунджа “ (2009 г.).

През годините не стопира да твори, да взе участие в разнообразни литературни състезания, да разгласява творби в сборници, интернет уеб сайтове и в персоналния си блог – www.boyanboev.blogspot.com.

През 2017 година негов материал е оповестен в учебник по литература за 6. клас на изд. „ Просвета “, утвърден от МОН за образователната 2017/2018 година. През годините опитва с разнообразни по род творби, като е писал лирика, детски приказки, престъпни разкази, докосващи сърцето истории по действителни случаи, до момента в който стига до стила на Йордан Йовков и Елин Пелин. Духът на това отминало време носи и първият му публикуван разказ „ Сайбиевата булка “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР