Последна кинолектория за 2019 г. предстои в отдел Изкуство на

...
Последна кинолектория за 2019 г. предстои в отдел Изкуство на
Коментари Харесай

Последна кинолектория за 2019 г. предстои в Регионалната библиотека на Варна

 Последна кинолектория за 2019 година следва в отдел " Изкуство " на Регионалната библиотека на Варна. Почитателите на киното са поканени на 20 декември, петък, от 17.00, с цел да се насладят на трагичната история във " Филмовите звезди не умират в Ливирпул “.

Всеки артист има своите звездни мигове, само че животът е мъчно странствуване. С кино лентата на Пол МакГуигън  феновете на киното в отдел " Изкуство “ ще се потопят в трагичната биография на една същинска кино звезда: Глория Греъм (1923-1981). Последната среща за календарната година на кинолюбителите в отдел " Изкуство “- Регионална библиотека " Пенчо Славейков “- Варна е на 20 декември от 17.00 ч. Модератор  на събитието е  Елица Матеева-критик и режисьор.

Глория Греъм е родена на 28 ноември 1923 година в Лос Анджелис. Започва кариерата си в театъра, а през 1944 година играе в първия си кинофилм. Номинирана е за Оскар за поддържаща женска роля във кино лентата " Crossfire “ (1947) и печели премията за ролята си в " The Bad and the Beautiful “ (1952). В края на 50-те кариерата ѝ в киното не се развива добре и тя се връща към театъра.Глория Греъм умира на 5 октомври 1981 година в Ню Йорк.

Базирано на записките на британския артист Питър Търнър, кинематографичното  платно навлиза внимателно в  започналия през 1978-а в Ливърпул като мимолетна случка, само че прераснал в същинска любовна връзка, романс сред Търнър (Джейми Бел) и ексцентричната носителка на Оскар Глория Греъм (Анет Бенинг). Легендарната съдбовна актриса  постепенно  отваря сърцето си за своя млад ухажор  и той става неин същински поддръжник. Чувствата и пристрастеността им към живота обаче са подложени на съществено тестване от разтърсващи събития отвън техния надзор.

Когато Питър Търнър среща Глория Греъм в Ливърпул, тя е към този момент звезда с дълга история зад тила си, четири брака и четири деца (четвъртият й брачен партньор е доведеният й наследник от втория брак) плюс една премия " Оскар " и сполучлива интервенция от рак на гърдата. На екрана Греъм е била с някои от най-забележителните си сътрудници мъже - Кърк Дъглас, Хъмфри Богарт и Робърт Мичъл.

Питър е с съвсем 30 години по-млад от Глория и в никакъв случай не е виждал жена като нея – тя просто излъчва сексапил, смях и неукротимо любознание към живота. Глория не се обръща обратно, тя не гледа и доста напред, просто живее във всеки момент с цялата си сила и пристрастеност. По подигравка на ориста Глория се оказва обичаната актриса на родителите на Питър и те я одобряват в дома си с отворени прегръдки. Така в семейство Търнър Глория намира това, което й е липсвало постоянно – дом. Затова когато ракът се завръща, тя мечтае да се върне в Ливърпул, където любовта на Питър и фамилията му ще я излекува. В последна сметка нали никой не може да почине от обич?

Анет Бенинг, изумително доста наподобява на Глория Греъм, е прочела книгата на Питър Търнър преди повече от 20 години, само че била прекомерно млада, с цел да изиграе основната роля и търпеливо е чакала две десетилетия, с цел да осъществя този план. Изумително изпълненито на Анет като Глория. В ролята на Питър е Джейми Бел и рецензията не преувеличава в изказванията си, че тази е най-хубавата му роля след " Били Елиът “ – това е идеалният артист за сътрудник по танци и сродна душа на прочувствената и неуравновесена Глория.  Британският филм е режисиран от Пол МакГуигън

Номинации и награди: номинация BAFTA – 2018 за най-хубав сюжет,водеща мъжка и женска роля, номинация на английските кино награди за без значение кино за поддържаща женска роля, за водеща мъжка роля, за най-хубав кастинг и най-хубав дизайн на продукция, номинация на лондонските кино критици за най-хубава женска роля-2018, номинация от фестивала в Ротердам за премия на публиката-2018, Холивудска кино премия за основна мъжка роля – 2017, номинация за премия " ЕДА “ от Алианса на американските кино журналистки за основна женска роля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР