Последица от коронавирусната инфекция, прекарана дори и в лека форма,

...
Последица от коронавирусната инфекция, прекарана дори и в лека форма,
Коментари Харесай

Ето как коронавирусът ни състарява

Последица от коронавирусната зараза, прекарана даже и в лека форма, е прибързано стареене на тялото, съобщи пред РИА Новости Ана Баранова, професор по систематична биология в университета Джордж Мейсън.

През ноември са оповестени резултатите от работата на група лекари, които са изследвали хора, страдащи от COVID-19 в умерена и лека форма.

“Всички тези пациенти бяха амбулаторни, единствено някои бяха приети в болница. Дори при хора, които боледуваха доста леко, 70% имаха патология на някои вътрешни органи. Основната патология не беше на сърцето, а основно мастна хепатоза (деформация на черния дроб) и мастни дегенерации на тъканта на панкреаса. Обикновено такива диагнози са присъщи за хора над 60 години, а в постковидната група – към този момент се следиха при 40-годишни ”, сподели тя.

“Бих споделил, че коронавирусът форсира стареенето на организма, лишава ресурсите му и доближава старостта “, добави Баранова.

По нейно мнение би трябвало да има повече такива проучвания, с цел да са по-ясни следствията от инфекцията и те да бъдат проучени.

“Трябва да стартираме дълги изследвания на изписани пациенти, преболедували ковид и да ги проучим в детайли, с цел да разберем какво става със здравето им. Това би трябвало да се направи. Знам, че сходни опити към този момент са почнали ”, сподели Баранова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР