Посланията на този празник – 22 септември – Деня на

...
Посланията на този празник – 22 септември – Деня на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Днес България отново се бори да намери своята формула за независимост

„ Посланията на този празник – 22 септември – Деня на българската самостоятелност, са извънредно настоящи и през днешния ден. Важните акценти са постигането на суверенитет и връзката с българите в чужбина. Този ден би трябвало да бъде преосмислен и като празник на нашата взаимност и грижа за българите отвън рамките на България “.

Това сподели пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

И добави, че след Освобождението се построява политически хайлайф, отричан, изключително от пропагандата след 1944 година

Затова и денят 22 септември беше отстранен от празничния календар. Беше обвързван с царския режим, само че най-много се бягаше от думата „ самостоятелност “. Който каквото желае да приказва, само че на 9 септември 1944 година България губи своя суверенитет. От друга страна през днешния ден България се бори да откри своята формула за самостоятелност. Да се надяваме, че това ще стане “, сподели проф. Павлов.

Той подсети, че през 1908 година също е имало политически борби, само че и един незабравим консенсус на политическия хайлайф – че би трябвало да се реализира цялостна самостоятелност на България и че тя би трябвало да стъпи почтено в фамилията на цивилизованите нации.

„ Въпреки дефицитите, наложени на България от Берлинския контракт, ние излизаме от мъртвата хватка още в първите години на своето битие. От началото на XX век сме считани за едно малко знамение в тогавашна Европа. Развиваме се с бързи темпове. Населението, стопанската система, износът порастват. И в 1908 година имаме цялостното самочувствие да защитим независимостта си “, съобщи историкът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР