Посланиците към ЕС дадоха днес предварително одобрение за предложение на

...
Посланиците към ЕС дадоха днес предварително одобрение за предложение на
Коментари Харесай

Съветът на ЕС: Заеми до €3 млрд. за съседни страни за справяне с епидемията

Посланиците към Европейски Съюз дадоха през днешния ден авансово утвърждение за предложение на Европейската комисия за даване на заеми до 3 милиарда евро за 10 партньорски страни, обхванати от политиките за разширение и съседство, заяви Съветът на Европейски Съюз. За да влезе в действие, решението би трябвало да бъде одобрено на министерско ниво, както и от Европейския парламент.

Албания се планува да получи 180 млн. евро; Босна и Херцеговина - 250 млн. евро; Грузия - 150 млн. евро; Йордания - 200 млн. евро; Косово - 100 млн. евро; Молдова - 100 млн. евро; Черна гора - 60 млн. евро; Северна Македония - 160 млн. евро; Тунис - 600 млн. евро; Украйна - 1,2 милиарда евро.

Помощта от Европейски Съюз е за покриване на непосредствените потребности от финансиране, нарастнали поради разпространяването на заболяването COVID-19. Заедно с поддръжката от Международния валутен фонд, средствата ще оказват помощ за укрепването на макроикономическата непоклатимост и ще разрешат разпределение на финансирането за отбрана на популацията и намаляване на негативните социално-икономически последствия от пандемията, се показва в известието.

Средствата ще бъдат предоставени в границите на 12 месеца и ще бъдат изплатени на две елементи. Максималният междинен период на заемите ще бъде 15 години, написа в известието. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР