Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров изрази разочарование

...
Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров изрази разочарование
Коментари Харесай

Анатолий Макаров: Историци да разчистят напрежението около датата 9-и септември

Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров изрази отчаяние от разнопосочните сигнали, които идват от българското държавно управление за посоката на развиване на двустранните връзки сред София и Москва.

Вчера той откри публично експозицията в Руския културно-информационен център в София. Това стана на фона на митинги на жители. Преди дни българското външно министерство излезе с остра позиция във връзка със събитието и посъветва съветското посолство да не се меси във вътрешнополитическия спор поради тезата за "освобождение ".

В изявление за БНР съветският посланик дефинира тази позиция като неточна и настоя за незабавно привикване на руско-българската комисия от историци, която да почисти създалото се напрежение към историческата дата 9 септември 1944 година.

,,Според мен този случай изходната точка би трябвало да бъде историята - без значение дали тя ни харесва или не. Начинът, по който това беше направено беше неточен. Убеден съм в това. Смятам, че можеше да бъдат открити и други форми на контакт, с които бъде решен този проблем. Получи се неприятно. Не бих желал сходни демарши да отравят позитивната динамичност на двустранните ни връзки. Познавам министър председателят Борисов като редовен, сериозен политик, надъхан на градивно развиване, на отношение. Познавам го персонално и виждам, че той е надъхан положително и търси този положителен разговор - не би трябвало да му бъде пречено. Един министър оказва помощ, прави крачка напред, а различен натиска спирачката, Не знам. Нека да се схванат в държавното управление по какъв начин да постъпят. Аз имам вяра в вероятността на двустранните отношения'', разяснява съветският посланик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР