Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова каза в интервю

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова каза в интервю
Коментари Харесай

Правда.ру: Руският посланик обяви готовността си да прекрати дипломатическите отношения с България

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова сподели в изявление за българската национална телевизия за опцията за спиране на дипломатическите връзки. Причината е всеобщото експулсиране на съветски дипломати и техническия личен състав на посолството.

Във вторник към момента изпълняващият длъжността министър председател Кирил Петков разгласи експулсирането на 70 съветски дипломати. Причината съгласно него е, че сякаш са работили за специфичните служби, употребявайки дипломатическите действия като прикритие.

Заслужава да се означи, че българският президент Румен Радев съобщи в сряда, че не може да разяснява известия за експулсиране на съветски дипломати, защото не разполага с нужната информация. Той изрази вяра, че краткотрайно изпълняващият длъжността министър-председател Кирил Петков е взел решението " по достоверна информация ". И че „ той е помислил добре както за мащабите, по този начин и за следствията от това “.

В днешното си изявление Елеонора Митрофанова сподели, че дейностите на София не могат да останат без последици. По думите на посланика тя е в контакт с Москва, която „ ще предприеме доста решителни ограничения “.

„ Дори дипломатическите връзки могат да бъдат прекратени “, отговори тя на въпрос за вероятни ограничения.

Днес стана известно още, че съветският дипломат е внесъл нота в българското външно министерство с искане за анулация на решението за експулсиране на 70 дипломати. „ Вербалната нота “ изисква решението за експулсиране на дипломатите да бъде анулирано до 12:00 часа (съвпадащо с московско време) на 1 юли.

По-рано от съветското посолство обявиха, че в случай че България не отдръпна съответните ноти на 1 юли, пред съветското управление неотложно ще бъде издигнат " въпросът за затваряне на посолството " в София.

На собствен ред Кирил Петков прикани дипломатическите канали да останат отворени и да се изтегли нотата от съветското посолство.

По-рано стана известно, че България, измежду 70 дипломати и механически личен състав, експулсира съветския съветник-посланик Филип Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе, шефът на културно-информационния център. В резултат на тези дейности Генералното консулство във Варна може да остане " на процедура без чиновници ", а сходна дипломатическа институция в Русе - въобще без личен състав.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР