Посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, нарече кризата

...
Посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, нарече кризата
Коментари Харесай

Руският посланик у нас: Кризата с Украйна е истерия, нагнетявана от западните медии

Посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, назова рецесията с Москва и Киев „ нервност “, подклаждана от западните медии и най-много американските.

В изявление за Нова ТВ тя разгласи, че България „ не е цел “ на Русия, до момента в който в страната ни няма ситуирани военни бази, контингенти и стратегически оръжия, предопределени против Москва. Митрофанова съобщи, че прави оценка позицията на българското държавно управление по въпроса, защото то „ не се изрича прекомерно внезапно “. Според нея най-хубавият сюжет за разрешаване на рецесията е дипломацията.

На въпрос ще има ли война сред Русия и Украйна, тя отговори: „ Както разбирам, има нервност в медиите, основана от Запада, че Русия е събрала сили и по секрети пътеки и че надали не към този момент сме пред Харков. Украинският президент към този момент сподели, че не вижда опасност от страна на Русия. Англия и Съединени американски щати обаче предават смъртоносно оръжие на Украйна. Ясно е, че някой пробва да предизвика в случай че не война, то военни дейности. Русия счита да неприемлива даже мисълта за война с Украйна “.

„ Не става въпрос за Украйна, а за построяването на европейска система за сигурност. Украйна е претекст за разтягане на ситуацията. Тя и Грузия бяха алена линия за Русия, след която последва този отговор “, съобщи Митрофанова.

Попитана дали има условия, при които Москва би нахлула на територията на прилежащата страна, тя отговори, че е значимо да се задава въпроса: „ Защо ни е на нас Украйна, какъв е смисълът? Никакви задания не решаваме с тази война. Те са наш комшия, би трябвало да живеем в мир с тях “.

Все отново посланикът позволи опцията, че може да стане „ някаква провокация “ във връзка с Донецк и Луганск. Заяви, че точно в тези области в източната част на Украйна се натрупа оръжие, а в държавната Дума се гледа тематиката по какъв начин да се поддържат „ двете републики “. „ Русия няма да нахлуе там “, съобщи Митрофанова.

„ Нужно им е това оръжие, с цел да защитят народа си. Но не мога да схвана по какъв начин Украйна води война с най-развития в промишлено отношение район в Украйна. Имаше съглашение за прекъсване на огъня, само че то не е реалност. Медиите не демонстрират какво става там “, сподели Митрофанова за района, в който водят война украинските сили и съветските сепаратисти.

Русия е разположила сред 120 и 130 хиляди бойци по границата с Украйна, организира учения в Крим, а в този момент следва и обучение в Беларус. НАТО се тормози от навлизане и водачите на Алианса заплашват Москва със наказания. Обяснението на Митрофанова е, че ученията се организират, тъй като Кремъл се „ опасява от провокация “.

„ Съединени американски щати И НАТО приканват Украйна да води война против Русия и Луганск, и против Донецк. Русия в никакъв случай не е била срещу Украйна в Европейски Съюз, само че сме против участието ѝ във неприятелски за Русия блок “, сподели съветският дипломат.

Според нея рецесията може да бъде решена със „ съблюдаване на Минските съглашения, които дефинират статута на тези републики “.

Митрофанова изрази тезата си, че дипломацията е най-хубавият метод за решение на рецесията. Тя цитира архитекта на Студената война Джордж Кенън, който нарекъл разширението на НАТО на изток „ трагична неточност, която може да докара до военно опълчване “.

„ След 2000 година ние ясно определихме рамките на уголемение на НАТО – Украйна, Грузия. НАТО се придвижи с хиляди километри, построи военни бази, прати контингенти и стратегическо оръжие покрай нашата страна. Игнорираха Истанбулската харта от 1999 година и декларация от 2010 година за разширение на заплахата на едни страни за сметка на други. Всичко това ще се постави на масата на договарянията “, съобщи посланикът.

Позицията на България е, че ще взе участие в процеса по укрепване на източния фланг на НАТО с български батальон под българско командване, който няма да надвишава 1000 военни.

Попитана за какво Русия заема позиция за евакуиране на силите на Алианса във разновидността им отпреди 1997 година (когато България още не е член на НАТО), Митрофанова сподели, че„ не става въпрос тези страни да излязат от НАТО, а за изваждане на военните им контингенти, бази и стратегически оръжия, както са били през 1997 година “.

„ Не става въпрос за България въобще. Тук и в този момент няма такива бази и оръжия. Това е ваше суверенно право – да сте член на НАТО. Всяка страна може да избере Алианса за сигурността си. Вашето държавно управление доста вярно постъпва, че не се изрича изключително внезапно. Това не е игра на България, не ѝ е належащо въобще такова нещо. Вие не сте цел “, твърди посланикът.

На въпрос може ли Русия да остави Европа без газ при ескалация на напрежението, тя отговори, че Москва постоянно е бил „ сигурен външно-търговски снабдител “. България може да остане без газ единствено в случай че има разрушена инфраструктура, което съгласно Митрофанова няма да се случи. Тя предизвести, че Русия може да насочи газа от Северен поток-2 на изток, в случай че се изправи пред европейски наказания, което щяло да значи „ серпантина на инфлацията за Европа “.

„ Санкциите постоянно са нещо неприятно, само че тези, с които в този момент заплашва Западът, са подобен удар по международната стопанска система, че всички ще пострадат. Преди да се приказва за наказания, 10 пъти би трябвало да се обмисли това “, сподели тя.

„ Изобщо не одобрявам Русия като агресор, ние в никакъв случай първи няма да стартираме никаква война “, съобщи Митрофанова и изрази предпочитание за опазване на положителните връзки сред Русия и България, крепящи се на „ нашата взаимна история “, която тя назова „ инфлуенсър “ в връзките ни.

„ Никога в Русия нито един човек не би споделил, че България е наш зложелател. Затова считам, че би трябвало да се придържаме към тази положителна настройка посред ни, а останалото се взема решение на масата за договаряния “, съобщи Елеонора Митрофанова.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР