Посланик Лъчезара Стоева - постоянен представител на България в ООНГражданска

...
Посланик Лъчезара Стоева - постоянен представител на България в ООНГражданска
Коментари Харесай

Гражданска инициатива за солидарност с Палестина иска отзоваване на българския посланик в ООН

Посланик Лъчезара Стоева - непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации

Гражданска самодейност за взаимност с Палестина приканва за отзоваване на българския дипломат към Организация на обединените нации и за пояснения от държавното управление по отношение на претекстовете за решението да се гласоподава срещу резолюция включваща апел за неотложно преустановяване на огъня в Газа и преустановяване продажбата на оръжия за Израел

Гражданска самодейност за взаимност с Палестина, отдадена на отбраната на правата на палестинците, разгласява отворено писмо до българското държавно управление, в което показва дълбока угриженост по отношение на неотдавнашното гласоподаване на България в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации по отношение на спора в Газа.

Резолюция A/HRC/55/L.30, която приканва за прекъсване на доставките на оръжие за Израел, предоставяше на България изключителна опция да отбрани правата на индивида и интернационалното право. Решението на България да гласоподава срещу тази резолюция обаче провокира сериозна паника в интернационалната общественост.

Резолюцията приканва за неотложно преустановяване на огъня в Ивицата Газа и незабавен достъп на филантропична помощ, както и за ограничения за попречване на насилственото разселване на цивилното население на Газа.Инициаторите на отвореното писмо намират за озадачаващо, че България, страна, която съблюдава правилата на Женевската спогодба и осъжда похищенията против цивилни жители, не поддържа сходни ограничения.

През последните месеци в линията се направиха ужасяващи жестокости, като бяха убити над 33 000 поданици на Газа, по-голямата част от които бяха дами и деца. Десетки хиляди са изчезнали или ранени, а над 1,9 милиона са вътрешно разселени. Инфраструктурата на Газа, в това число лечебни заведения и учебни заведения, е редовно разрушавана, което води до филантропична рецесия с невиждани размери.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за положението на правата на индивида в палестинските територии неотдавна разгласява отчет, в който се показва, че има основателни аргументи да се счита, че против палестинците в Газа са осъществени актове на геноцид.

С оглед на позицията на България, самодейността приканва за незабавното отзоваване на непрекъснатия представител на България към Организация на обединените нации в Женева. Освен това те упорстват българското държавно управление да даде транспарантно пояснение за решението си да гласоподава срещу резолюцията. Те търсят обяснение по какъв начин това решение подхожда на полезностите на България като демократично общество, ръководено от върховенството на закона.

Инициативата акцентира смисъла на това България да удостовери още веднъж уговорката си към правата на индивида и справедливостта на интернационалната сцена. Те приканват държавното управление да предприеме незабавни дейности за справяне с тази обстановка и да възвърне репутацията на България като кардинален член на интернационалната общественост.

Писмото на гражданската самодейност за взаимност с Палестина е подкрепено от изтъкнати български публицисти, създатели, учени и правозащитници. Писмото е оповестено и като петиция и е намерено за присъединение.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР