Посланието към Западните Балкани е ясно - да направят всичко

...
Посланието към Западните Балкани е ясно - да направят всичко
Коментари Харесай

Вархеи: Свидетели сме на исторически дефицити, по част от които няма напредък

Посланието към Западните Балкани е ясно - да създадат всичко за върховенството на закона. Само по този начин ще има и добър капиталов климат. Тази година би трябвало да промени метода, по който ние правим разширението. Това съобщи европейският комисар по политиката на разширение и съседство Оливер Вархеи, представен от БГНЕС.

Ерокомисарят се срещна през днешния ден в София с президента Румен Радев.

" Ние би трябвало да интегрираме стопански Западните Балкани още преди да се причислят, с цел да улесним процеса по интеграция по-късно. Новите членове от Балканите и други райони ще допринесат за Европейски Съюз и съдействието в областта на сигурността и разпространението на сферата на сигурността и разпространението на европейската обществена система ", уточни Вархеи. По думите му Балканите притеглят от ден на ден вложения. Той добави, че районът има положително географско разположение, само че липсват основополагащи характерности за развиване като в Западна Европа, във връзка с инфраструктурата и изключително пътните връзки. Верхаи акцентира, че затова са пропуснати благоприятни условия и изгоди.

Ерокомисарятказа още, чеРусия е провокирала проблеми в три страни в района, които се стремят къмпросперитет посредством участието в Европейски Съюз. " Ние пропуснахме повече от 5 години. Имахме Европейска комисия, която задържа разширението и това се отрази. Времената обаче се трансформираха и в този момент държавите-членки имат ясна вероятност и знаят, че е в техен интерес интеграцията на от ден на ден страни в съюза ", означи той. Оливер Вархеи уточни също, че дневният ред на срещите на върха включват този развой.

" Стратегията стартира с консолидираното на прилежащите ни страни и би трябвало да се пригодим към новата действителност. Нека работим за реализирането на тази тактика ", съобщи той.

Европейският комисар посочи, че сме очевидци сме на исторически дефицити, по част от които няма никакъв прогрес. Според него би трябвало да се обезпечат по-добра съгласуваност, цифрова стопанска система и директни вложения, с цел да се разкриват нови работни места. " Европейски Съюз би трябвало да вземе всички решения, огромни или дребни, за разширението в посока Западните Балкани ", добави той. Верхаи счита още, че всички страни би трябвало да са подготвени за дръзки политически решения. " Хората би трябвало да видят разликата. Например инфраструктурният железопътен план Белград-Ниш е на стойност 2,6 милиарда евро вложения. Това ще остане в съзнанието на поколенията ", изясни Оливер Вархеи.

" Моят метод е, че би трябвало да сме на терен и да изпълняваме обещанията, макар конкуренцията на страни като Китай. Важни браншове са енергетиката, климата, по които се подхващат значими стъпки ", означи той.

Еврокомисарът сподели още, че имаме положителни образци като Албания и промяната в правосъдната система, само че в общ проект пътят е дълъг и има доста проблеми за решение. По думите му върховенството на закона и битката с корупцията и проведената престъпност са съществени детайли от всеки един капиталов климат.

Съобщение за изявлението на българския държавен глава беше публикувано от пресцентъра на президентството. По думите на Румен Радев България високо цени реакцията на европейските институции и острото наказание на отхвърли на Република Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев. " Очакваме да има такива реакции освен когато са наранени правата на членове на Екологичен потенциал, само че и на елементарните европейски жители, на жителите на РСМ с българско съзнание ", посочи той. Президентът съобщи, че единствено посредством спазването на правата на индивида и на правилата на добросъседство Република Северна Македония може да реализира прогрес в процеса на европейска интеграция. Вархеи, представен от президентството, изрази разбирането на Европейска комисия за смисъла на откритите въпроси сред България и РСМ. Според него ускоряването на процеса на разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани може да се реализира, единствено в случай че е допустим за всички страни. Еврокомисарят сподели също, че Копенхагенските критерии са ясно написани и недвусмислени и Европейска комисия ще продължи да наблюдава тяхното осъществяване.

В началото на срещата Радев акцентира, че България високо цени дейната работа и рационалния метод на Европейска комисия и персонално на Оливер Вархеи за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което държавният ни глава смята за изключително значимо за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа. Той означи, че точно вследствие на ползотворните му срещи с европейския комисар и дейната взаимна работа е направена преговорната рамка за на присъединението на РСМ към Европейски Съюз, при гаранции за отбраната на правата на българите в страната и българското културно-историческо завещание. В тази връзка президентът е смутен от неналичието на прогрес по най-важния съгласно него въпрос, който Радев вижда като наложително изискване за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз - смяна в Конституцията на РСМ и вписването на българите като съставка от държавотворните нации.

" Свидетели сме на засилваща се систематична дискриминация, на полицейски, административен и правосъден произвол по отношение на българските сдружения, на усилване на закононарушения от ненавист против българите и хората с българско съзнание в Република Северна Македония ", акцентира Румен Радев. Той посочи, че през последните месеци се правят систематичен напън и похищения по отношение на българите и българските клубове в РСМ. Държавният глава обърна внимание и на приемането на закон с ретроактивно деяние за фондациите и гражданските сдружения, въз основата на който са закрити единствено два български клубаот 17 000 неправителствени организации в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР