Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е

...
Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е
Коментари Харесай

Квартал Павлово е лидер по ръст на жилищата в София

Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в доста необятни граници, демонстрират данни на уебсайт за недвижими парцели. Най-голямо е покачването на цените в квартал „ Павлово “ - с близо 43 на 100.

В момента междинната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на предходната година междинната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че единствено в границите на година покачването на цените е с над 600 евро/кв.м. Много огромно е покачването на цените и в квартал „ Хладилника “ - с над 39% за година. В момента междинната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на предходната година.

Повишението на междинните цени на парцелите в другите столични квартали значително зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба жилища от нова първокласна кооперация, цените нарастват доста. Ако на пазара излезе нова жилищна постройка, само че с по-малко екстри, или продават повече остарели панелни жилища, смяната на цените е по-малка. Именно по тази причина придвижването на цените в другите региони е в доста необятни граници.

Общото придвижване на цените на жилищата ново строителство е нагоре, разясниха строителни бизнесмени. Причина за това е повишаването на строителните материали и повишението на заплатите в сектора. 

Много огромно е покачването на цените в кварталите „ Лагера “ и „ Мусагеница “ - надлежно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В „ Латера “ междинната цена на двустайните жилища доближава 2160 евро на кв.м, а в „ Мусагеница “ - 2580 евро на квадрат. В столичните квартали „ Изгрев “, „ Изток “ и „ Лозенец “ цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните жилища в „ Слатина “ са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В „ Дружба 1 “ покачването на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За повишаването на жилищата способства и огромното търсене, което е подхранвано от извънредно ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният % на разноските, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни заеми е приблизително 2,80%, демонстрират последните данни на Българска народна банка за месец април. Цената на жилищните заеми даже е намаляла по отношение на предходния месец и по отношение на същия месец на предходната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР