Поскъпването на жилищата през последните години създава усещането, че те

...
Поскъпването на жилищата през последните години създава усещането, че те
Коментари Харесай

Собствен дом: мисията възможна

Поскъпването на жилищата през последните години основава чувството, че те стават все по-недостъпни за покупка. Ръстът на приходите приблизително компенсира инфлацията в имотния бранш, само че оттатък едрите цифри се крият съществени несъответствия. Жилищата са налични за едвам една трета от българите, а най-трудно е да се сдобиеш с нов дом в огромните градове, демонстрира изследване на " Уникредит ".
Според формалната статистика единствено за последните три години жилищата в България приблизително са поскъпнали с над 38%. А към нея има много обосновани подозрения, че е занижена поради всеобщата процедура за изповядване на данъчна оценка. Подобен скок неизбежно поражда чувството, че парцелите са прекомерно надценени, и отваря въпроса: " Невъзможна задача ли е към този момент личното жилище? "

Ако се съди единствено по едрите цифри, отговорът е не - жилищата парадоксално, наподобява, стават по-достъпни през годините. Причината е, че с изключение на цените приходите също порастват, освен това с изпреварващи темпове. Ако от началото на 2015 година доникъде на 2023 година жилищата са поскъпнали с близо 90% по данни на Национален статистически институт, за същия интервал междинната брутна заплата в страната се е нараснала с над 128%. Тенденцията се удостоверява и от индикатора на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за съответствие на приходи към цени, съгласно който жилищата в България през последните години последователно стават по-евтини по отношение на стандарта на живот.

Данните обаче не са еднопосочни. По-внимателен взор демонстрира, че всеобщото чувство, че жилищата са прекомерно скъпи, не е безпричинно. Средните цифри прикриват, че на процедура жилищата са " налични " за относително дребна част от популацията - едвам една трета, съгласно специалистите от " Уникредит Булбанк ", които в последното си изследване по тематиката откриват, че от ден на ден хора се оказват изключени от пазара. Най-общо това се дължи на огромната бездна сред приходите на най-богатите и най-бедните в България. А пазарът на жилища, изключително в огромните градове, демонстрира съществени несъответствия.
Реклама Хем по-скъпи, хем по-достъпни
В брокерските среди във връзка с достъпността към този момент доминира оптимизмът. Експертите и консултантите от бранша не регистрират да има утежняване в това отношение, а множеството не усещат и забележителен отлив на интерес. " Независимо че приказваме, че жилищата са доста скъпи, това в действителност не е правилно - те стават все по-достъпни ", споделят хора от сектора.

Благодарение на сериозния растеж на трудовите хонорари през последните 2-3 години не се следи трайна наклонност към отрицателна смяна в достъпността, показва Младен Митов, управител пазарни изследвания и прогнози в организацията за недвижими парцели " Явлена ". България също по този начин стои добре на фона на другите страни в района. По досегаемост все още сме на осмо място в Европейски Съюз, което е първата третина от всички членове , акцентира Митов.

Отвъд подобряването на съотношението цена към приход за наклонността способства и към момента евтиното ипотечно кредитиране, което е с едни от най-ниските лихви в Европа. Дългосрочната наклонност на намаляващо население, сама по себе си отрицателно събитие, от своя страна пък оказва помощ за това да няма рецесия с дефицит на домове, с каквато се борят много богати страни като Швеция, Канада или Нова Зеландия.

Коефициентът на досегаемост в столицата, който Bulgarian Properties пресмята, тази година пада до 1.1. Числото демонстрира, че 1 кв.м жилищна повърхност в София в средата на 2023 година коства към 1.1 междинни за столицата месечни заплати. " За съпоставяне, през 2008 година (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата повърхност ", напомнят от организацията. " В момента достъпността е на отлични равнища ", разяснява за " Капитал " Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.
Реклама
Индексът на цените на жилищата на Numbeo, платформа, която съпоставя разноските за живот в разнообразни страни и градове, дава подобен ориентир за това какъв брой години едно приблизително домакинство би трябвало да икономисва чистия си приход, с цел да успее да купи средноголям апартамент с повърхност 90 кв.м. Разбира се, мярката е условна и на процедура рядко някой може да заделя целия си приход в продължение на години, без да харчи за настоящи разноски за заслон, сметки, храна и така нататък И въпреки всичко към 2023 година в България индикаторът възлиза на 8.7 години. Дали това е доста или малко е условен въпрос. Но страната се показва относително добре по тази мярка, като се подрежда на 11-о място по досегаемост измежду 40 европейски страни. Показателят варира съгласно обитаемото място - от към 7 години в Пловдив до близо 10 години в София, съгласно данните за четирите най-големи града в страната, налични в платформата.
Стандартът на живот изпреварва цените
При определянето на достъпността на жилищата в даден регион доста фактори играят роля, в това число трендове за популацията, заплати, географски особености и други Две съотношения обаче са най-изчерпателни, изяснява пред " Капитал " Павел Морисън дьо ла Басетиер, икономист в тинк-танкa Blue Europe и откривател във водеща консултантска компания. Това са " цена на жилище към приход " и " номинална цена към наем ", което демонстрира напрежението на пазара посредством съпоставяне на цената със междинния наем при отдаване на парцела. В момента и двете съотношения демонстрират, че достъпността в България е доста добра и наклонността за елементарния човек е обстановката да се усъвършенства (с изключение на районни случаи като София), споделя той.

Съотношението цена към наем в страната е относително ниско на фона на останалите в Европа, демонстрират данните на Numbeo. To e към 21 за централните градски елементи и към 20 отвън центъра. Това, най-просто казано, демонстрира броя години, за които едно жилище се изплаща при отдаването му чартърен. Традиционно се смята, че при стойности под 15 за предпочитане е покупката на лично жилище пред живеенето чартърен, а при над 20 - по-изгодно е наемането. България, наподобява, попада в сивата зона към граничните стойности, които не дават безапелационен отговор.

От 2015 година насам стандартът на живот, измерен посредством Брутният вътрешен продукт на човек, се усъвършенства по-бързо, в сравнение с цените на жилищата порастват, пресмята Басетиер. Сред огромните стопански системи това важи в забележителна степен единствено за Италия. " Причината и в двата случая е много явна: както Италия, по този начин и България имат стагниращо население ", изяснява икономистът. И заключава, че на национално равнище да се купи нов дом в този момент е доста по-лесно, в сравнение с преди няколко години. Основната опасност за достъпността на жилищата не е цената, предизвестява той, а по-скоро националната инфлация, която подкопава разполагаемия приход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР